Срещи на председателя на Народното събрание с посланиците на Хърватия и Украйна

Срещи на председателя на Народното събрание с посланиците на Хърватия и Украйна

СРЕЩИ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ С ПОСЛАНИЦИТЕ НА ХЪРВАТИЯ И УКРАЙНА

Председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков прие последователно посланиците на Република Хърватия у нас г-н Тончи Станчич и на Украйна г-н Вячеслав Похвалски.
Срещата с посланика на Република Хървания г-н Тончи Станчич бе по повод окончателното му отпътуване от страната. Проф. Огнян Герджиков даде висока оценка на равнището на двустранните отношения и поздрави посланик Станчич за личния му принос в развитието на политическия диалог и задълбочаването на приятелските отношения между двете страни. Разменените посещения на най-високо ниво през 2003 г. година са красноречиво свидетелство за интензивния и конструктивен диалог между България и Хърватия, бяха категорични събеседниците. В разговора бе изразено задоволството от изградената двустранна договорно-правна база, като бе подчертано, че развитието на този процес трябва да се извършва в контекста на бъдещото членство на двете страни в Европейския съюз. Отчетено бе също, че търговско-икономическите отношения не съответстват на стопанския потенциал на двете страни. Изразена бе обща увереност, че за разширяване на стойността на стокообмена, който за 2002 г. е 30 млн.щ.д, съществено може да допринесе Смесената комисия за търговско-икономическо сътрудничество. На срещата още веднъж бе потвърдено, че София подкрепя предложението на премиера Рачан за установяване на пряка въздушна връзка Загреб- София.

Основен акцент в разговора на проф. Герджиков с посланика на Украйна бе предстоящото посещение у нас в началото на 2004 година на официална парламентарна делегация, водена от председателя на парламента на Украйна г-н Володимир Литвин. На срещата бе подчертана ролята на парламентарното сътрудничество за развитието и задълбочаването на двустранните отношения между България и Украйна.

Времето