Италианска парламентарна делегация посети Народното събрание

Италианска парламентарна делегация посети Народното събрание
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ СЕ СРЕЩНА С ИТАЛИАНСКАТА ПАРЛАМЕНТАРНА ДЕЛЕГАЦИЯ, ВОДЕНА ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИСИЯТА ПО ВЪНШНА ПОЛИТИКА И ЕМИГРАЦИОННИ ВЪПРОСИ КЪМ СЕНАТА НА ИТАЛИЯ СЕНАТОР ФИОРЕЛО ПРОВЕРА

8 декември 2003 г.
Председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков заяви на срещата, че България ще приеме безусловно резултатите от партньорската проверка в АЕЦ "Козлодуй" и изрази надежда, че Европейският съюз ще приеме по същия начин резултатите. Той изрази надежда, че ЕС ще приеме по същия начин резултатите от проверката.
Председателят на парламента подчерта пред италианската делегация, която от вчера е на официално посещение в България, че през октомври парламентът прие декларация, според която затварянето на 3 и 4 блок на електроцентралата не трябва да предшества приемането на България в ЕС. И двете страни бяха единодушни, че трябва да се изчакат резултатите от партньорката проверка, което ще стане през март.
Председателят на комисията по външна политика и емиграционни въпроси към италианския сенат Фиорело Провера подчерта, че италианската страна разбира важността на проблема с АЕЦ "Козлодуй" за българската икономика.
Друга основна тема на разговорите беше изграждането на коридор номер 8. Това е приоритет не само на България и Италия, а и на целия регион, подчерта проф. Герджиков. Той е получи уверение, че италианската страна ще съдейства според своите възможности за реализацията на проекта, така че коридор номер 8 да бъде готов през 2007 г.

ЕВРОПА ИМА НУЖДА ОТ БЪЛГАРИЯ
Това заяви сенатор Фиорело Провера, председател на Комисията по външна политика и емиграционни въпроси към Сената на Италия, по време на срещата си с представители на Комисията по външна политика, отбрана и сигурност на Народното събрание.
Високо ценя напредъка, който постигна България в стремежа си за присъединяване към Европейския съюз, изискванията за което са изключително високи. Усилията за подобряване на икономическото състояние в страната, а също така и изграждането на нов манталитет на българското общество заслужават признание в световен мащаб, допълни сенатор Провера. От страна на българската комисия беше изразена тревога за евентуалното забавяне на процеса на приемане на страната ни в ЕС, в случай че Румъния изостане с преговорите. Сенатор Провера обаче увери домакините, че когато бъдат изпълнени всички необходими условия за присъединяване, България ще част от Европейския съюз, независимо от предвиденото в Европейския доклад.
Възможностите за развитие на двустранните отношения между България и Италия извън интеграционния процес са напълно реални. Българо-италианското сътрудничество ще продължи и занапред, каза още италианският гост.