Среща на Любен Корнезов с чешкия посланик

Среща на Любен Корнезов с чешкия посланик

СРЕЩА НА ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ С ЧЕШКИЯ ПОСЛАНИК

Битката за АЕЦ "Козлодуй" продължава. С цената на всичко ще воюваме до край и няма да дадем ядрената си централа. Не си правим илюзии, че е лесно да отворим отново глава "Енергетика", но правителството трябва да започне да отстоява националните ни интереси в Брюксел. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Любен Корнезов на среща с посланика на Чехия Петр Докладал. Чешкият посланик следи с интерес въпроса за ядрената ни енергетика, понеже Чехия има сходни проблеми с ядрените си централи, и се интересува от мнението на опозицията по въпроса, стана ясно на срещата. Според госта в Европейския парламент предстои активна дискусия във връзка с ядреното законодателство и мнението на г-н Докладал е, че позициите на нашите държави по този въпрос ще бъдат сходни.
Според г-н Корнезов затварянето на 3-и и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" е продиктувано от икономически лобистки интереси. предстои Всички експертни становища, включително и Партньорската проверка, сочат, че ядрената ни централа е безопасна, допълни той и припомни, че разходите за модернизация са близо 800 млн. долара, в резултат на което технологичната безопасност е на световно ниво.
На срещата беше дадена висока оценка на парламентарното сътрудничество през изтичащата 2003 г. Три комисии на чешкия парламент са посетили българския, две комисии на Народното събрание са имали визита в Чехия. Обсъжда се посещение на чешката комисия по Европейска интеграция в София, стана ясно по време на срещата. Към Комисията по жалбите и петициите на гражданите беше отправена покана да върнат визитата на своите колеги, които гостуваха на Народното събрание през м. ноември. В благодарствено писмо до г-н Корнезов г-жа Зузка Руйброва, председател на Комисията по петициите на чешкия парламент, изказва благодарности за ползотворното посещение у нас.

Времето