Обществена дискусия ще реши дали парламентът ще се премести в друга сграда

Обществена дискусия ще реши дали парламентът ще се премести в друга сграда
ОБЩЕСТВЕНА ДИСКУСИЯ ЩЕ РЕШИ ДАЛИ ПАРЛАМЕНТЪТ ЩЕ СЕ ПРЕМЕСТИ В ДРУГА СГРАДА


Ако има ясно изразено обществено неодобрение, няма да се пристъпи към реализацията на проекта за преместване на парламента в друга сграда, заяви председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков по време на срещата си в парламента с ръководители на водещи български медии.
Проф. Герджиков призова ръководствата на медиите да съдействат за организиране на широка обществена дискусия, свързана с преместването на сградата на Народното събрание.
Два са въпросите на обществената дискусия – дали да се премести парламентът в една сграда и каква да бъде съдбата на сегашната сграда, която е символ на държавността и парламентаризма, отбеляза председателят на Народното събрание. За съжаление тя е абсолютно недостатъчна да поеме нуждите на парламента, а поддръжката на сегашната сграда на Народното събрание струва 890 хиляди лева годишно. Според проф. Герджиков инвестицията по преместването ще доведе до икономия на средства за няколко години напред.
Той призова представителите на медиите да бъдат съпричастни и да се включат в проучването на общественото мнение, за да се чуе мнението на експерти специалисти, граждани, обществени организации. Ако няма обществено съгласие по този въпрос, като председател на Народното събрание аз не мога да реализирам тази идея, допълни проф. Герджиков
Идеята според заместник-председателя на парламента Юнал Лютфи е да бъдат осигурени възможност за работа и по-евтина поддръжка. Това трябва да стане чрез обществен дебат, подчерта Лютфи. Тази сграда според него е част от нашата история, символ на парламентаризма. Неговото предложение е в сегашната сграда да се провеждат само тържествени заседания, за да остане да живее духът на парламентаризма.
Ръководителите на медиите подкрепиха идеята за провеждането на обществена дискусия. Те се ангажираха да предизвикат обществен дебат на тази тема, който да продължи до Коледа.
Наше задължение е да направим това, защото въпросът с преместването на парламента в една сграда е от общонационална важност, всички трябва да изразят своето становище по този въпрос и да се чуе гласът на обществото, подчерта на срещата заместник-главният редактор на вестник "Труд" Никола Кицевски..
Сред участниците в срещата бяха генералният директор на БТА Максим Минчев, генералният директор на БНТ Кирил Гоцев, генералният директор на БНР Поля Станчев, заместник-главният редактор на вестник "Труд" Никола Кицевски, заместник-главният редактор на вестник "24 часа" Борислав Зюмбюлев, главният редактор на вестник "168 часа" Николай Пенчев, главният редактор на вестник "Сега" Димитрана Александрова, главният редактор на вестник "Пари" Стефан Неделчев, управляващият директор на бТВ Светлана Василева, изпълнителният директор на Дарик радио Радосвет Радев, програмният директор на радио "Нет" Владимир Танев.

Времето