Председателят на унгарския парламент покани проф. Герджиков да посети Унгария

Председателят на унгарския парламент покани проф. Герджиков да посети Унгария
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА УНГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ПОКАНИ ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ ДА ПОСЕТИ УНГАРИЯ


Председателят на Държавното събрание на Унгария Каталин Сили покани председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков да посети Унгария. Делегация на унгарския парламент пристигна на тридневно официално посещение в България.
Каталин Сили изрази желание парламентарните отношения между двете страни да бъдат по-активни и е отбеляза, че визитата на председателя на Народното събрание би допринесла за това. Тя изразил готовност Унгария да сподели опита си във връзка с подготовката за присъединяване към ЕС и припомни, че страната ще се присъедини към евросъюза след 6 месеца.
Сили поздрави България за усилията за приключване на преговорите с ЕС и е изразила надежда до 2004 г. страната ни да успее да затвори всички преговорни глави. Тя допълни,че България е стабилизилащ фактор на Балканите.
Унгария е заинтересована от разширяването на ЕС, отбеляза Каталин Сили. Унгария е за това същите критерии, които са приложени за нея при присъединяването към ЕС, да се прилагат и за страните-кандидатки, които предстои да бъдат приети, заяви г-жа Сили. Тя информира проф. Герджиков, че в Унгария предстои да бъде приет избирателен закон във връзка с избора на депутати за Европейския парламент. Унгария ще има 24 депутати в европарламента.
Председателят на парламента подчерта, че има положителна тенденция в развитието на търговско-икономическите отношения между България и Унгария през последните години, но има и много неизползвани резерви. Унгария се наложи като един от най-сериозните инвеститори в България след приватизацията на ДСК Унгария се нарежда на пето място сред инвеститорите у нас, подчерта председателят на Народното събрание.

Водещи новини

Времето