Комисията по петициите на чешкия парламент посети Народното събрание

Комисията по петициите на чешкия парламент посети Народното събрание
КОМИСИЯТА ПО ПЕТИЦИИТЕ НА ЧЕШКИЯ ПАРЛАМЕНТ ПОСЕТИ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ



Голям брой оплаквания от функционирането на съдебната система в България и в Чехия констатираха на по време на срещата си Комисията по жалбите и петициите на гражданите на Народното събрание и Комисията по петициите на чешкия парламент колегите. Председателят на Чешката комисия Зузка Руйброва прояви особен интерес как у нас депутатите процедират с жалби от такъв характер. В тази връзка председателят на Комисията по жалбите и петициите на гражданите Бойко Великов информира за широкия обществен дебат и последвалите промени в Конституцията, касаеща съдебната система.
Г-н Великов запозна чешките гости с работата на комисията - от началото на 39-ото НС около 11000 български граждани са се обърнали към нея с жалби и петиции. Сред тях най голям дял жалби - 1250 - са свързани с възстановяването на собствеността върху земеделските земи и гори; 867 жалби касаят функционирането на съдебната система, 1173 са свързани с решенията на местните власти. Голям брой жалби са свързани с реституцията на имоти, проблеми с топлофикация, електроснабдяване, телефонни услуги, социалната сфера, областта на здравеопазването и др.
На срещата бяха обсъдени още значението на институцията Омбудсман, защитата на правата на детето и възможността за закупуване на земя от чужди граждани.

Задълбочаване на парламентарното сътрудничество между България и Чехия, членството ни в НАТО и ЕС, както и мнението на политическите сили в двете страни по тези въпроси, резултатите от местните избори в България, предстоящите догодина местни избори в Чехия, предстоящото обсъждане на бюджет 2004 и от двата парламента бяха дискутирани на срещата на зам.-председателя на Народното събрание Любен Корнезов с Комисията по петициите на чешкия парламент.

Предстоящите промени на Кодекса на труда в Чехия и възможностите за сътрудничество с тази сфера обсъдиха на срещата си с чешките гости представителите на Комисията по труда и социалната политика. Дискриминацията на някои малцинствени групи, интегрирането им в обществото, както и тяхната трудова заетост също бяха сред темите на разговора.

Проблема с наркотиците, превантивните мерки срещу тяхното разпространение, спортните дейности, развивани в училищата и стимулирането им от държавата бяха обсъдени на разговора на Комисията по въпросите на младежта и спорта с Комисията по петициите на чешкия парламент.

Чешките гости се срещната и с Комисията по правата на човека и вероизповеданията.

Водещи новини

Времето