Среща на проф. Герджиков с президента на Индия

Среща на проф. Герджиков с президента на Индия
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ СЕ СРЕЩНА С ПРЕЗИДЕНТА НА ИНДИЯ Д-Р АБДУЛ КАЛАМ


Председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков и президента на Индия Абдул Калам изразиха задоволство от изключително доброто развитие на двустранните отношения между България и Индия. За нас е чест, че България е включена в първото Ви задгранично пътуване като президент на Индия, подчерта на срещата проф. Герджиков. България подкрепя идеята за разширяване на броя на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, както и възможността Индия да стане постоянен член на Съвета за сигурност, имайки предвид важната роля на страната в световен мащаб, заяви проф. Огнян Герджиков.

Абдул Калам съобщи на срещата, че председателят на Долната камара на индийския парламент Шри Манохар Гаджанан Джоши приема поканата на проф. Герджиков за официално посещение в България. Целта на моята визита тук е да проуча възможностите за интензифициране на търговско-икономическите отношения между България и Индия, подчера още гостът. Той допълни, че през януари следващата година експертна група от Индия от различни сфери ще посети България, за да придаде конкретни измерения на възможностите за сътрудничество в области като високи технологии, промишленост, софтуерна продукция, както и възможностите за създаване на смесени предприятия.

Проф. Герджиков изрази задоволството си от интензивното развитие на парламентарните отношения, но допълни, че на фона на отличните политически връзки, търговско-икономическите отношения не са на необходимото ниво. Стокообменът бележи тенденция на спад през последните години, което според него не отговаря на потенциала на двете страни. В България има твърде малко инвестиции от индийска страна, а България се стреми да създава благоприятен климат за чуждестранните инвестиции, увери председателят на българския парламент. Според него може да се мисли за създаване на смесени предприятия, а много перспективни области за сътрудничество са производството на софтуер и високи технологии. И двете страни имат много добри специалисти, които могат да изнасят продукция за трети страни, допълни проф. Огнян Герджиков. Освен това, България според него произвежда стоки с високо качество и изгодни цени, които може да изнася за Индия - като медикаменти във ветеринарната медицина, плодови и зеленчукови консерви, селскостопанска продукция и особено износ на изкуствени торове за Индия, където потреблението е особено голямо.

България би могла да осигури особено добри условия за производството на индийска филмова продукция, подчерта проф. Герджиков. Известно е, че Индия е водеща в производството на филми, а нашата страна има възможност да предоставя много благоприятни условия за това. Абдул Калам обеща да информира представителите на индийската филмова индустрия за възможностите, които предлага нашата страна.

Във връзка с олимпиадата, която ще се проведе в гръцката столица догодина, България може да предложи изключително добри условия за аклиматизация на индийските спортисти, допълни председателят на българския парламент. Има и още много сфери, в които можем да сътрудничим успешно и аз съм убеден, че Вашата визита ще даде необходимия тласък за това, допълни Огнян Герджиков.

Времето