Председателят на Народното събрание се срещна с външния министър на Кувейт

Председателят на Народното събрание се срещна с външния министър на Кувейт
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ СЕ СРЕЩНА С ВЪНШНИЯ МИНИСТЪР НА КУВЕЙТ ШЕЙХ МОХАМЕД САБАХ АС САЛЕМ АС САБАХ



Възможностите за сътрудничество между България и Кувейт при преустройството на Ирак обсъдиха председателят на Народното събрание Огнян Герджиков и външният министър на Кувейт шейх Мохамед Сабах ас Салем ас Сабах. Гостът ще отпътува за Мадрид, където започва конференцията на донорите за Ирак. Ас Сабах подчерта на срещата, че България и Кувейт могат да участват съвместно във възстановяването на Ирак. Кувейт разполага със значителни капитали и е съседна на Ирак държава, а България може да участва с добре оборудван медицински персонал, за което има опит в Близкия Изток, както и в строителството, стана ясно на срещата. Председателят на българския парламент отбеляза, че България е кредитор на Ирак и много би желал Кувейт да съдейства за възстановяването на 1,7 млрд. долара, които Ирак дължи на България. България е малка малка страна и не може да си позволи да опрости дълга изцяло, допълни Герджиков.
Двамата бяха категорични, че на Ирак трябва да се даде шанс за демократично управление и държавата сама да избере управлението си. Мохамед Сабах ас Салем ас Сабах изрази благодарността на кувейтския към българския народ и правителството за ролята на страната ни за свалянето на деспотичния режим в Ирак, както и за участието на България в стабилизирането на Ирак сега. От страна на Кувейт беше изразен интерес за инвестиции в България. Надяваме се скоро да има комисия за приятелство между парламентите на Кувейт и България за укрепване на отношенията не само между двете държави, но и между двата народа, посочи кувейтският първи дипломат.