Председателят на Народното събрание се срещна с министър-председателя на Чехия

Председателят на Народното събрание се срещна с министър-председателя на Чехия
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ СЕ СРЕЩНА С МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЧЕХИЯ ВЛАДИМИР ШПИДЛА


Чехия има интерес да инвестира в редица области в България, една от тях е модернизацията на атомни електроцентрали, подчерта на срещата премиерът на Чехия Владимир Шпидла. Той допълни, че Чехия е готова да търси начини за уравновесяване на търговския баланс, като туризмът е една от възможностите в тази насока. Владимир Шпидла изрази задоволство от честите контакти между парламентите на двете страни и уточни, че парламентарните връзки имат основополагащо значение.

Проф. Герджиков заяви на срещата, че търговско-икономическите отношения между България и Чехия са много добри. Единствено обезпокоителен е известният дисбаланс по отношение на вноса и износа. Председателят на парламента подчерта, че има много добри перспективи за чешки инвестиции в сферата на енергетиката. Като друга област, която може да представлява инвеститорски интерес, проф. Герджиков посочи туризма. Според него от страна на Чехия има интерес за инвестиции в българския туризъм и Ви уверявам, че това ще бъде печеливша инвестиция за чешката страна, защото има много неизползвани възможности в тази област.

Двете страни изразиха безпокойство от нестабилната обстановка в Западните Балкани, особено в Косово и Македония. България е стабилизиращ фактор на Балканите и полага максимални усилия за мирното решаване на конфликтите, които възникват, подчерта проф. Герджиков. Само една страна според него няма ресурса да повлияе за решаването на тези проблеми и затова трябва международната общност да положи усилия за нормализиране на ситуацията.

Огнян Герджиков информира госта за реформата в съдебната система и за приетите поправки в Конституцията. Промените в Основния закон са първата решителна стъпка към процеса на реформи в българската съдебна система и въз основа на тях до няколко месеца ще бъде променен и Законът за съдебната власт, заяви председателят на Народното събрание пред чешкия премиер.

Водещи новини

Времето