Председателят на Народното събрание се срещна с Генералния секретар на Съвета на Европа

Председателят на Народното събрание се срещна с Генералния секретар на Съвета на Европа
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ СЕ СРЕЩНА С ГЕНЕРАЛНИЯ СЕКРЕТАР НА СЪВЕТА НА ЕВРОПА ВАЛТЕР ШВИМЕР


Много важно е реформата в съдебната система да продължи със същите темпове, заяви на срещата генералният секретар на Съвета на Европа Валтер Швимер. Гостът подчерта, че трябва да се насърчи страната ни в борбата с корупцията, защото това е приоритет и на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Високо ценя напредъка на България от предишната ми визита и най-вече на българския парламент, заяви Швимер. Той оцени като положителна стъпка приемането на Закона за омбудсмана. Той е подчерта, че е важно за омбудсман да бъде избрана консенсусна личност с висок морал. Проф. Герджиков е припомни, че при предишната си визита през май Валтер Швимер е поставил въпросите за съдебната система, борбата с корупцията, Закона за вероизповеданията и Закона за омбудсмана. Радвам се, че мога да отчета успехите на България по тези въпроси, подчерта той.

На 24 септември българският парламент прие промени в Конституцията, които са твърде важни, защото отварят вратата на реформата в съдебната система, подчерта председателят на парламента. Според него направените промени в основния закон трябва да се приемат като първа, но много важна стъпка. Валтер Швимер се срещна днес и с делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Водещи новини

Времето