Среща на зам.-министъра на външните работи на Естония с групата за приятелство с Естония

Среща на зам.-министъра на външните работи на Естония с групата за приятелство с Естония
СРЕЩА НА ЗАМ.-МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА ЕСТОНИЯ МАРИНА КАЛЮРАНД С ГРУПАТА ЗА ПРИЯТЕЛСТВО БЪЛГАРИЯ - ЕСТОНИЯ


Подготвя се спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между България и Естония, която вероятно ще бъде подписана в началото на следващата година. Това стана ясно на срещата на заместник-министъра на външните работи на Естония Марина Калюранд с председателя на групата за приятелство България - Естония Борислав Владимиров.

Двамата изразиха желание да се засилят търговско- икономическите отношения между страните ни, особено в областта на туризма. Търговският обмен на България с Естония е най-малък в сравнение с другите балтийски страни, посочи Владимиров. Заместник-външният министър на Естония отбеляза, че от три милиона туристи, които годишно посещават Естония, българите са по-малко от 1000.

На срещата беше подчертано, че задълбочаването на парламентарните контакти ще се отрази благоприятно на отношенията между двете страни. Марина Калюранд изрази задоволство, че в Народното събрание има група за приятелство между България и Естония и каза, че ще работи за създаване на такава група и в естонския парламент.
Българският външен министър Соломон Паси има покана да посети Естония и вероятно при визитата му ще стане ясно кога ще бъде изпратен нов посланик там, посочи Владимиров.

На срещата днес бяха обсъдени и теми, свързани с присъединяването към Европейския съюз и хармонизацията на законодателствата на двете страни с европейското законодателство, както и въпроси за реформата в съдебните системи на България и Естония. Борислав Владимиров и Марина Калюранд говориха и за начина, по който е уреден казусът за купуване на земя от чужденци в основните закони на двете страни, както и за измененията в Конституцията, приети от Народното събрание.

Заместник-министърът на външните работи на Естония е в България по повод откриването на почетно консулство на Естония у нас.

Водещи новини

Времето