Председателят на Народното събрание се срещна с датския премиер

Председателят на Народното събрание се срещна с датския премиер
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ СЕ СРЕЩНА С ДАТСКИЯ ПРЕМИЕР АНДЕРС ФОГ РАСМУСЕН


Датският премиер Андерс Фог Расмусен изрази увереност на срещата, че в годишния доклад на Европейската комисия за напредъка на България няма да има неблагоприятни изненади.

Дания се надява преговорите на България да приключат през 2004 г., но това зависи от редовния доклад на Европейската комисия. Той допълни, че е впечатлен от прогреса по отношение на подготовката на България за членство в ЕС. Сигурни сме и усещаме политическата решимост в България за неотклонно следване на процеса на реформи. Бъдещето на страната Ви изглежда много перспективно, заяви датският премиер.

Председателят на парламента Огнян Герджиков изрази своята радост да посрещне министър-председателя на най-старото кралство в Европа. Той благодари на Дания за подкрепата за външнополитическите приоритети на България.

Огнян Герджиков подчерта, че България отдава изключително голямо значение на заключителния документ от Копенхаген, който очерта пътя на страната към ЕС. Председателят на Народното събрание заяви, че България има амбициозната цел да приключи преговорния процес през 2004 г. и през 2007 г. да бъде член на ЕС. Той увери госта, че българското правителство е мобилизирало целия си ресурс в успешното изпълнение на задачите, свързани с членството на страната в Евросъюза. Огнян Герджиков отбеляза успехът с приемането на първо четене на промените в Конституцията, свързани с реформата в съдебната система. Правим успешни стъпки за ограничаване на корупцията с въвеждане на строг контрол върху експорта и се надяваме да отговорим на всички усилия, за да получим членство, допълни Огнян Герджиков.

Датският премиер отбеляза, че важен фактор е и осигуряването на благоприятен бизнес и инвестиционен климат за привличането на чужди инвеститори и че България има такива възможности. Андерс Фог Расмусен подчерта пред председателя на парламента, че датски представители на бизнеса в България са го уверили, че инвестиционният климат в страната се подобрява постепенно.

На разговора председателят на парламента и датският премиер изразиха обща надежда, че в бъдеще ще има още по-големи преки инвестиции и че търговско-икономическите отношения между двете страни ще се задълбочават, защото не е използван целия потенциал за тяхното развитие. Расмусен е посочи, че има повече възможности за развитие на отношенията в областта на околната среда и селското стопанство.

Водещи новини

Времето