Италия подкрепя България за членството и в ЕС и НАТО

Италия подкрепя България за членството и в ЕС и НАТО
ИТАЛИЯ ПОДКРЕПЯ БЪЛГАРИЯ ЗА ЧЛЕНСТВОТО Й В ЕС И НАТО


Сред приоритетите на италианското председателство на ЕС е спазването на датите 2004 и 2007 за България, защото южното измерение на Европа е много важно и не може да бъде избягвано. Това заяви посланика на Италия у нас Джан Батиста Кампаньола на първата си среща с парламентарната Група за приятелство България - Италия.

Изключително доволен съм и от факта, че неотдавна италианския парламент ратифицира решението за присъединяване на България към евроатлантическото семейство, каза още г-н Кампаньола. Гласуването приключи буквално за минути, това се случва много рядко и има символно значение, допълни той.

Радвам се, че когато става въпрос за национални приоритети като членството ви в ЕС и НАТО всички политически сили, както и цялата общественост, подкрепят правителството, каза още г-н Кампаньола. Той изрази задоволство от факта, че Италия е на първо място по икономически показатели у нас и се нарежда на първо място сред чуждестранните инвеститори с 2 милиарда долара търговски обмен годишно.

Председателят на Групата за приятелство Юлиана Дончева благодари за подкрепата на Италия и изрази желанието на своите колеги за задълбочаване връзките между двете страни в областта на политиката, икономиката, социалните въпроси и културата.

Народният представител Иво Атанасов потърси съдействие от посланика по въпроса за споразумение между двете социалните министерства, което да регламентира престоя и труда на българските граждани в Италия. Посланик Кампаньола обясни инициативите, които е предприел в тази посока, и подчерта, че България не създава проблеми на Италия с незаконен трафик на хора.

Водещи новини

Времето