Президента на Хърватия Стйепан Месич в Народното събрание

Президента на Хърватия Стйепан Месич в Народното събрание
РЪКОВОДСТВОТО НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ГРУПИ СЕ СРЕЩНАХА С ПРЕЗИДЕНТА НА ХЪРВАТИЯ СТЙЕПАН МЕСИЧ


Откриване на директна въздушна линия София – Загреб и развитие на двустранните отношения в областта на туризма и икономиката бяха сред акцентите в разговора между българските парламентаристи и хърватския президент.
"България приветства и подкрепя желанието на Хърватия за интегриране в Европейския съюз. Пътят към европейската интеграция открива широки възможности за ползотворно сътрудничество между нашите две страни.
Подкрепяме също усилията на Хърватия за присъединяване към НАТО, като имаме готовност за оказване на съдействие както на двустранна, така и на многостранна основа. В това отношение смятаме за полезно продължаването на сътрудничеството в рамките на Вилнюския процес", се казва в словото на председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков.
България е сред първите страни, които признаха независимостта на Хърватия, припомни председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев. Той постави въпроса за създаване на директна въздушна линия София – Загреб и изрази надежда за подписване на нова двустранна спогодба в областта на науката и технологиите.
Не може да съществува истинска демокрация без истинска опозиция, заяви председателят на Народен съюз Анастасия Мозер. Тя подчерта традиционно добрите връзки между нейната партия и Хърватската селска партия. Г-жа Мозер уточни, че страните от Европейския съюз имат общи ценности и България и Хърватия се вписват в този контекст чрез партньорските си отношения.
Тридесет милиона долара стокообмен между България и Хърватия не е достатъчен за потенциала на двете страни, заяви заместник-председателят на ПГ на Коалиция "За България" Румен Овчаров. Той подчерта, че икономическите интереси между двете страни са взаимноизгодни, но е необходим по-активен политически диалог, за да се очертаят приоритетите на двете страни в областта на туризма. Г-н Овчаров също постави въпроса за създаването на директна въздушна линия София – Загреб.
Благодарим на Република Хърватия за отношението й към българското малцинство там, каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Юнал Тасим. Той припомни, че българският етнически модел е пример за толерантност в страната ни от 14 години насам.
Българският и хърватският език не познават големи лексикални различия, заяви г-жа Марианна Асенова, заместник-председател на ПГ на НИЕ. В отношенията между България и Хърватия има приемственост и доказателство за това са продължаващите ни традиционно добри отношения, добави тя. Г-жа Асенова запозна гостите с подготвяните промени в Конституцията на Р България и изрази надежда, че всички политически сили ще помогнат за успешното завършване на мандата на 39-ото Народно събрание.
В заключение Н.Пр.Стейпан Месич се подписа в почетната книга на Народното събрание и подари на домакините албум с пощенски марки от създаването на Република Хърватия до наши дни.
Проф. Огнян Герджиков връчи на гостите юбилеен плакет и албум от 120-та годишнина от създаването на българския парламент.

Водещи новини

Времето