Среща на Благовест Сендов с румънски депутати

Среща на Благовест Сендов с румънски депутати
СРЕЩА НА БЛАГОВЕСТ СЕНДОВ С РУМЪНСКИ ДЕПУТАТИ


Надяваме се футболните срещи между български и румънски парламентаристи да станат традиционни, казаха депутатите от румънския парламент на срещата си със зам.-председателя на НС Благовест Сендов. По-рано днес народни представители от двата парламента играха футболен мач, който завърши 7 : 2 в полза на гостите.

Няма значение резултата, важна е самата среща, надяваме се българските ни приятели да не се разсърдят, а да се амбицират за следващия мач, на който Румъния да бъде домакин, е мнението на румънските гости.

За нас мачът беше претекст да се запознаем лично с българските си колеги, да обменим мнения по въпроси, които са от взаимен интерес, каза Мирон Игнат, член на Постоянното бюро на Камарата на депутатите и ръководител на делегацията.

Румънската делегация даде много висока оценка на досегашното парламентарно сътрудничество. Един от примерите на това сътрудничество е съвместната Декларация на двете външни комисии преди поканата за членство в НАТО. Румънските депутати проявиха интерес за българския опит при преговорите с ЕС по главите "Земеделие", "Енергетика" и "Околна среда".

Румъния да сподели своя напредък при промените в Конституцията, поиска Благовест Сендов. На срещата стана ясно, че вчера Долната камара на румънския парламент е гласувала промените в основния закон на съседите. Горната камара на румънския парламент, която има 2 месеца лятна ваканция (юли и август) ще се събере на извънредна сесия през август за да приеме поправките в Конституцията. За да влезе в сила основният закон, процедурата в Румъния предвижда и национален референдум, който ще бъде насрочен за м. септември.

Водещи новини

Времето