Среща на проф. Огнян Герджиков с председателя на Европейската сметна палата

Среща на проф. Огнян Герджиков с председателя на Европейската сметна палата
СРЕЩА НА ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ С ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЕВРОПЕЙСКАТА СМЕТНА ПАЛАТА


Много висока оценка на българската Сметна палата даде председателят на Европейската сметна палата Хуан Мануел Фабра Вайе на срещата си с председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков.

Като изключително ползотворно оцени г-н Вайе сътрудничеството между двете сметни палати. Двете институции работят по редица съвместни проекти, обменят специалисти и извършват съвместни одити. Постоянният и задълбочен обмен на информация има за цел в момента на влизането си в ЕС България да не повтаря слабостите и грешките на страните от предишната вълна.

Председателят на парламента прояви интерес дали са констатирани нарушения и опити за измама при изразходването на средства от европейските фондове. Г-н Вайе информира проф. Герджиков, че до момента няма констатирани злоупотреби с фондовете, но в рамките на страните от ЕС има разкрити случаи на измама. С всяка изминала година се изпълняват все по-добре насоките и препоръките, които даваме и е по-трудно да се извършват злоупотреби, подчерта той. Според председателя на Европейската сметна палата в много случаи е трудно да се установи дали става въпрос за измама или за грешка в резултат на неправилно и неподходящо управление.

На срещата беше обсъдена превантивната функция като важен аспект от дейността на сметната палата, както и ефективното взаимодействие между парламент и сметна палата.

Времето