Ивайло Московски: Възложихме комплексни проверки от ИА „Автомобилна администрация“ на мястото на инцидента на АМ „Тракия“ и в офиса на превозвача

Ивайло Московски: Възложихме комплексни проверки от ИА „Автомобилна администрация“ на мястото на инцидента на АМ „Тракия“ и в офиса на превозвача

Два екипа на ИА „Автомобилна администрация“ са на мястото на инцидента с автобус на АМ „Тракия“, а друг екип от проверяващи е изпратен в офиса на фирмата-превозвач „Юнион Ивкони“. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на съвместен брифинг с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Двамата министри изказаха съболезнования на близките на загиналите в днешната катастрофа.

Експертите на ИА “Автомобилна администрация“, които са на мястото на инцидента, извършват техническа експертиза заедно с разследващите органи, каза още министър Московски. Той цитира данните от проверките до момента.  Установено е, че автобусът има удостоверение за техническа изправност, техническият преглед е от 6 февруари 2018 година и разполагаме с видеозаписи от неговото извършване. Екипът на ИА „Автомобилна администрация“, който е изпратен в компанията, е констатирал, че автобусът има валиден пътен лист с двама водачи записани за маршрута, единият, от които е управлявал по време на инцидента. Той има валидни карти за квалификация и за психологическа годност, както и валидна дигитална карта, в която се записва работното време на водача.

От данните, с които разполагаме до момента, може да се предположи, че става дума за пътен инцидент с участието на друго превозно средство, заяви министър Ивайло Московски. В отговор на журналистически въпрос за използването на предпазни колани в автобусите, министър Московски уточни, че все още има автобуси, които не са оборудвани с колани и при тях това е невъзможно. Задължителното използване на колани е залегнало в промените в Закона за движение по пътищата, които ще бъдат обявени за обществено обсъждане на 23 април.

Пътната инфраструктура не е причина за днешния инцидент на АМ „Тракия“, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той съобщи, че анализ на характеристиките на участъка е показал, че той е в добро състояние от гледна точка на асфалтово покритие, маркировка и мантинели.

Министърът посочи, че Агенция „Пътна инфраструктура“ и пътноподдържащата фирма „Автомагистрали“ ЕАД, заедно с Пътна полиция и пожарната, са осигурили максимално бърз достъп на 14 линейки за извозване на пострадалите в инцидента.

В 12.00 часа АПИ започна действия по отблокиране на магистралата, първоначално с пренасочване на трафика през обходния маршрут по републикански път I-8 Ихтиман – Вакарел – Нова хан. В 13.30 мантинелите са разрязани, за да се осигури реверсивно движение в едно платно и да започне „отпушване“ на образувалата се 7 километра колона от км 27 до км 34 на АМ „Тракия“, информира Николай Нанков. Очаква се  магистралата да бъде освободена до 17 часа днес, информира регионалният министър.

Водещи новини

Времето