Среща на Групата за приятелство България - Куба с Хулио Гермендиа

Среща на Групата за приятелство България - Куба с Хулио Гермендиа
СРЕЩА НА ГРУПАТА ЗА ПРИЯТЕЛСТВО БЪЛГАРИЯ - КУБА С ХУЛИО ГЕРМЕНДИА


Развитието на отношенията между България и Куба и ролята на двата парламента в този процес обсъдиха на среща парламентарната Група за приятелство с Куба и Хулио Гермендиа - член на ЦК на Кубинската комунистическа партия и отговорник за страните от Източна Европа. Общо бе задоволството, че всички показатели - политически, икономически и културни бележат напредък през последните години.

Председателят на Групата за приятелство Любен Корнезов запозна госта с външнополитическите приоритети на България, с работата на Народното събрание и по-специално с работата на Групата. Приятелите на Куба в Народното събрание работят за нормализирането на политическите отношения между двете страни, каза г-н Корнезов. След посещението през месец февруари т.г. на наши парламентаристи в Хавана, България очаква делегация на кубинския парламент, което ще подобри политическия диалог, според Любен Корнезов. Общо бе мнението, че назначаването на посланици в София и Хавана е от значение за този процес.

Хулио Гермендиа информира депутатите за проведените парламентарни избори в Куба и обеща съдействие за скорошното сформирането на Група за приятелство с България в новия парламент. Г-н Гермендиа призова народните представители да съдействат на кубинския Център за европейски проучвания, който организира всяка година през октомври форум за учени от цяла Европа. На него се дискутират важни политически и икономически въпроси и България не е представена до момента.

Водещи новини

Времето