Швеция уважава позицията на всяка суверенна държава по въпроса с Ирак

Швеция уважава позицията на всяка суверенна държава по въпроса с Ирак
ШВЕЦИЯ УВАЖАВА ПОЗИЦИЯТА НА ВСЯКА СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА ПО ВЪПРОСА С ИРАК


Швеция дава силна политическа подкрепа за членството на България в ЕС, каза шведският посланик Стен Аск на среща с ръководството на Групата за приятелство България-Швеция. Шведското правителство не вижда никаква връзка между позицията на българското правителство по кризата в Ирак и процеса на присъединяване към ЕС, допълни той. Процесът на присъединяване се основава на единни критерии, основен принцип е всяка страна да се оценява поотделно в зависимост от постиженията й и в тази връзка съм много радостен, че визите отпаднаха по време на шведското председателство на ЕС, каза още г-н Аск.

От своя страна председателят на Групата за приятелство Ирина Бокова благодари за подкрепата на Швеция и каза, че това е пример за европейския подход по въпроса. По кризата в Ирак позицията на ЕС щеше да бъде по силна, ако беше единна и се надяваме в скоро време да се изработи такава позиция, допълни г-жа Бокова.

Посланик Аск набеляза 3 важни според него стъпки за присъединяването ни към ЕС: независима съдебна система; създаване на икономическа стратегия, с помощта на която България да устои на конкуренцията на европейските пазари; по-стриктно прилагане на вече приетите закони. Тук съм не за да критикувам, а за да изложа проблемите и да предложа помощ, заяви Стен Аск.

На срещата бяха обсъдени конкретни мерки за сътрудничество в областта на икономиката. За Швеция приоритетни отрасли са информационните технологии, биотехнологиите, технологиите в областта на околната среда, енергетиката и туризма, заяви Стен Аск. На парламентарно ниво Швеция може да съдейства на България в областта на европейската интеграция, социалната политика, местното самоуправление, регионалната политика, е мнението на българските депутати.