Парламентът отбеляза Деня на жертвите на Холокоста и 60-годишнината от спасяването на българските евреи

Парламентът отбеляза Деня на жертвите на Холокоста и 60-годишнината от спасяването на българските евреи
На тържествено заседание Народното събрание отбеляза Деня на жертвите на Холокоста и 60-годишнината от спасяването на българските евреи. Изказвания направиха председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков, президентът Георги Първанов и представители на всички парламентарни групи.

Народните представители приеха декларация, в която се казва:

"Днес Народното събрание на България отбелязва 60-годишнината от спасяването на българските евреи и отдава своята почит към жертвите на Холокоста.
Българският народ с право може да се гордее с достойното и хуманно поведение на нашите предци, които единствени в Европа защитиха и запазиха своите евреи през годините на Втората световна война. Тези действия бяха проява на традиционната българска толерантност към етнически и религиозни малцинства. Примерът на България в защита на преследваните евреи надхвърля тесните национални и времеви граници.
Като отдаваме своята почит към милионите невинни жертви на расизма, расовата дискриминация, ксенофобията и антисемитизма, нека да си припомним, че Холокоста е история, урок и предупреждение на миналото към бъдещето.
Въпреки поуките на Холокоста, човечеството все още не се е освободило от проявите на нетърпимост. Днес все повече нараства тревогата от задълбочаването на пропастта, която разделя демократичните народи от терористичните режими.
Като изразяваме дълбоката си почит към всички жертви на Холокоста и голямата си признателност към онези достойни българи, които предотвратиха депортирането на българските евреи, ние, народните представители от Тридесет и деветото Народно събрание, решително осъждаме и се присъединяваме към световната съпротива срещу проявите на ксенофобия, антисемитизъм, религиозни и етнически предразсъдъци и към борбата срещу световния тероризъм като заплаха за устоите на демократичното гражданско общество и човешкия морал."

Водещи новини

Времето