България ще лобира пред СС на ООН за отпадане на ембаргото срещу Либия

България ще лобира пред СС на ООН за отпадане на ембаргото срещу Либия
БЪЛГАРИЯ ЩЕ ЛОБИРА ПРЕД СЪВЕТА ЗА СИГУРНОС НА ООН ЗА ОТПАДАНЕ НА ЕМБАРГОТО СРЕЩУ ЛИБИЯ


България да подкрепи Либия в СС на ООН за отпадане на ембаргото, наложено на страната, помоли посланикът на Либия у нас Фарадж Джибрил на срещата си с Групата за приятелство Българи - Либия. Председателят на Групата за приятелство Константин Пенчев пое ангажимент България да подкрепи Либия по този въпрос.

На срещата, която премина в приятелска атмосфера, бяха обсъдени кризата в Ирак и палестинския въпрос. Въпросът за Ирак е важен, той ще има отражение в целия свят и считам, че трябва да бъде решен по мирен път, каза либийският посланик. Константин Пенчев повтори българската позиция, като подчерта, че трябва да се използват всички мирни средства за решаване на конфликта и към евентуални военни действия да се пристъпи едва когато всички други възможности са изчерпани.

Общо бе мнението, че е необходимо засилване на икономическите контакти между България и Либия. Либийската страна има желание и воля за това, каза Фарадж Джибрил. Според него подобрените политически отношения ще окажат благоприятно влияние на икономическото сътрудничество. Между двете страни съществува добра договорно-правна база, което е предпоставка за възраждане на традиционно добрите в миналото икономически връзки, допълни той.

По въпроса за българските медици в Либия посланик Джибрил каза, че е оптимист. Имам много голямо доверие в либийското правосъдие, заяви той. Либия, като председател на Комисията за правата на човека към ООН не може да си позволи да бъде сред държавите, които нарушават човешките права, допълни гостът. Фарадж Джибрил информира Групата за приятелство, че по всяка вероятност процесът ще започне през март т.г. и изрази надежда за благоприятно за българската страна съдебно решение.

Водещи новини

Времето