България е приоритет в китайската инвестиционна политика

България е приоритет в китайската инвестиционна политика
БЪЛГАРИЯ Е ПРИОРИТЕТ В КИТАЙСКАТА ИНВЕСТИЦИОННА ПОЛИТИКА


Икономическото министерство на Китай разработва нова инвестиционна програма, в която България заема приоритетно място, заяви новоназначеният посланик на Китай у нас Н.Пр. г-н Сие Ханшън на среща с ръководството на парламентарната Група за приятелство България - Китай. Гостът акцентира върху стемежа на Китай не само да привлича чуждестранни капитали, но и да инвестира в чужбина. Според него България също има сериозен потенциал за привличане на чуждестранни инвестиции и препоръча за това да провежда по-гъвкава и ефективна политика.
Заместник-председателят на Групата за приятелство г-н Петко Ганчев очерта трите приоритетни направления за развитие на двустранните отношения - икономическо сътрудничество, образование и научен обмен. Той сподели, че по време на посещението си в Китай в края на миналата година, се е убедил лично в мащабите и динамиката на провежданите там реформи. Г-н Ганчев, който има издадена книга за китайската цивилизация, е споделил пред китаяския министър-председател Ли Пън намерението си да напише нова книга за възраждащия се Китай.
Народният представител Александър Паунов изрази задоволство от активността на посолството на Китай у нас през последните години и даде за пример инициативата "Млади приятели на Китай", чиято цел е да се популяризира китайската история и наука в България. Аналогични клубове са открити също в университети във Велико Търново, Русе, Варна, Бургас, Свищов, НБУ, заяви г-н Паунов и изрази надежда, че новият посланик ще продължи да развива добрата трациция..
Заместник.-председателят на Комисията по икономическа политика Никола Николов, който също подчерта необходимостта от активизиране на двустранното икономическо сътрудничество, изрази надежда за бързо финализиране на започнати вече съвместни икономически проекти, особено тези в сверата на фармацията. Напълно подкрепям идеята китайски и български фирми за излизат със съвместна продукция на пазара на Европейския съюз, каза още Никола Николов.