Юнал Лютфи се срещна с посланиците на Либия и Ирак

Юнал Лютфи се срещна с посланиците на Либия и Ирак
ЮНАЛ ЛЮТФИ СЕ СРЕЩНА С ПОСЛАНИЦИТЕ НА ЛИБИЯ И НА ИРАК



Заместник-председателят на Народното събрание г-н Юнал Лютфи се срещна днес с посланика на Либия Фарах Джибрил и с временно управляващия посолството на Ирак Яхия Махди.
Основна тема на разговорите беше кризата в Ирак и ситуацията в Близкия изток. Г-н Лютфи подчерта готовността на България да води балансирана външна политика с оглед на националните ни интереси. Той заяви, че страната ни е ориентирана към евроатлантическите структури, но пътят ни към присъединяване към Европейския съюз и НАТО не е в ущърб на партньорството ни с арабските държави. Г-н Лютфи потвърди позицията на България по отношение на кризата в Ирак и каза, че страната ни е за мирно разрешаване на проблема и трябва да се използват всички средства, за да не се стигне до военен конфликт.
На срещата с Фарах Джибрил беше обсъден въпросът за съдебния процес срещу българските медици в Либия. Г-н Джибрил и г-н Лютфи се обединиха около становището, че това е юридически казус, който не трябва да се политизира. Либийският посланик увери домакина си, че съдът в Джамахирията е свободен и справедлив и че страната му спазва правата на човека според международните изисквания.
Относно обстановката в Близкия изток г-н Лютфи подчерта, че мирът зависи от всички въвлечени в конфликта страни и от взаимното им желание за преодоляване на противоречията. Г-н Лютфи се ангажира с поставянето на въпроса за разрешаване на противоречията в Близкия изток пред Съвета за сигурност на ООН, на който България е непостоянен член.
На разговора между г-н Лютфи и г-н Махди гостът подчерта готовността на Ирак да сътрудничи на оръжейните инспектори от ООН с цел предотвратяване на военен конфликт. Г-н Махди увери домакина си, че страната му винаги ще счита България за свой надежден партньор и се надява на успешно реализиране на външнополитическите ни приоритети, каквито са бъдещото ни членство в ЕС и НАТО.

Времето