Разширяването на ЕС ще бъде приоритет на гръцкото председателство на евросъюза

Разширяването на ЕС ще бъде приоритет на гръцкото председателство на евросъюза
РАЗШИРЯВАНЕТО НА ЕС ЩЕ БЪДЕ ПРИОРИТЕТ НА ГРЪЦКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕВРОСЪЮЗА


Разширяването на Европейския съюз, включително успешното продължаване на преговорите с България и Румъния и спазването на сроковете за присъединяването им през 2007 г., ще бъде основен приоритет на гръцкото председателство на Европейския съюз. Това каза днес третият заместник-председател на гръцкия парламент и председател на комисията по европейските въпроси към него Динос Вретос пред членовете на българската комисия по евроинтеграция. Днес представителите на гръцката комисия се срещнаха с членовете на комисията по евроинтеграция към Народното събрание по инициатива на българските парламентаристи.
Сред приоритетите на гръцкото председателство Вретос посочи проблемите с миграцията и нелегалната емиграция. В тази посока трябва да има контрол на границите и да може качеството на живота на емигрантите да бъде като на гражданите на съответните държави, отбеляза той. Реформата на европейската икономика и социалната област, бъдещето на Европа и създаването на европейска Конституция, както и международното представяне на ЕС ще бъдат другите приоритети на гръцкото председателство.
На днешната среща бяха обсъдени и въпроси, свързани с развитието на регионалното балканско сътрудничество и работата на Конвента за бъдещето на Европа. Гостите се интересуваха как българите приемат изискванията от страна на Европейския съюз. Гръцките парламентаристи споделиха своя опит за изминатия път в преговорния процес и трудностите, които са имали. Те заявиха, че ще направят всичко възможно България да не среща такива пречки при преговорите за членство в ЕС.

Водещи новини

Времето