Най-тиражният китайски вестник

Най-тиражният китайски вестник
НАЙ-ТИРАЖНИЯТ КИТАЙСКИ ВЕСТНИК "ЖЕНМИН ЖИБАО" ПУБЛИКУВА ИНТЕРВЮ С ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ


Председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков отговори на въпросите на журналиста Дзин Джао от най-тиражния китайски всекидневник "Женмин Жибао". Интервюто е по повод визитата на официална делегация, водена от проф. Огнян Герджиков, в КНР. То беше публикувано днес, 13 декември, в китайския официоз с тираж над 2 млн. броя.
В интервюто проф. Герджиков посочва, че се надява предстоящата визита да разкрие нови възможности за двустранното сътрудничество и да стимулира по нататъшното стабилно развитие на отношенията между България и Китай и сътрудничеството във всички области.
Председателят на Народното събрание изразява висока оценка за българо-китайските приятелски отношения. Той заявява, че предстоящото посещение на българската парламентарна делегация в КНР е на най-високо равнище през тази година и се явява продължение на визитите на българския министър на външните работи Соломон Паси и вицепремиера и министър на икономиката на Р България Николай Василев в КНР. В състава на делегацията са включени и български бизнесмени, което ясно показва високите очаквания на българската страна за развитието на сътрудничеството между България и Китай във всички области.
Проф. Герджиков подчертава, че България уважава независимата и мирна външна политика на КНР и приноса на Китай за запазване на мира, стабилността и сигурността в Азия и света като цяло. Българската страна е уверена, че провежданата от Китай външна политика ще допринесе за стабилността и развитието на региона в Югоизточна Европа и се надява доброто сътрудничество между България и Китай да продължи да се развива в рамките на международните организации.
По въпроса за сътрудничеството между парламентите на Р България и КНР проф. Герджиков заявява, че по време на визитата парламентарната делегация ще обмени опит с Народното събрание на КНР в областта на законодателството, особено в сферата на икономическо-търговското законодателство. Той е уверен, че сътрудничеството между парламентите на двете страни в областта на законодателството ще доведе до положителни резултати.
Председателят Огнян Герджиков отбелязва, че в Народното събрание на Р България се приемат икономически закони, чиято цел е да се създаде благоприятен инвестиционен климат както за българските предприемачи, така и за чуждестранните инвеститори. Азиатските пазари, като едни от най-перспективните пазари, представляват интерес за инвеститорите от целия свят. В България също се обръща внимание върху ръста в производството на високите технологии и повишаване качеството на продукцията на стоките, произведени в Китай. Проф. Герджиков посочва, че увеличаването на търговския стокообмен между България и КНР е от ключово значение за двустранните отношения. Той добавя, че отчитайки огромния икономически потенциал на КНР, натрупания досега опит в двустранното сътрудничество и бъдещото членство на Р България в ЕС, съществуват още възможности за увеличаване на търговския стокообмен. Предвид непрестанно нарастващия икономически потенциал на Китай, България се надява китайските инвестиции в страната да се увеличат.
Проф. Огнян Герджиков подчертава, че развитието на взаимноизгодното приятелско сътрудничество между България и Китай съответства на дългосрочните интереси на българската страна. Той добавя, че Китай, наравно с останалите стратегически партньори на България, също е приоритетен традиционен партньор на българската страна, завършва интервюто.

Времето