Председателят на Народното събрание се срещна с председателя на хърватския парламент и с министър-председателя на Хърватия

Председателят на Народното събрание се срещна с председателя на хърватския парламент и с министър-председателя на Хърватия
9 декември 2002 г.
З а г р е б

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ПАРЛАМЕНТА ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ СЕ СРЕЩНА С ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ХЪРВАТСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ЗЛАТКО ТОМЧИЧ И С МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ИВИЦА РАЧАН


Приоритетните цели и общата стратегическа насоченост на България и Хърватия към членство в Европейския съюз и НАТО бяха основните теми на разговорите на председателя на Българския парламент проф. Огнян Герджиков с председателя на Хърватския парламент Златко Томчич и с министър-председателя на Хърватия Ивица Рачан.
Република Хърватия ще подаде молба за членство в ЕС още през февруари следващата година, стана ясно от двете срещи. Ние имаме нужда от опита на вашата страна и ще разчитаме също на вашата подкрепа по нашия път към членство, подчертаха премиерът и председателят на парламента на Хърватия. Министър-председателят допълни, че страната има амбициозен план и се надява през 2007 г. да стане пълноправен член на Европейския съюз.
Проф. Герджиков заяви, че България подкрепя Хърватия в стремежа й към членство както за НАТО, така и за ЕС. Вашата цел е амбициозна – да влезете в Европейския съюз заедно с Румъния и България. Пътят към членство в съюза е вече утъпкан и затова ще по-лесен за вас, допълни той. Ние ще се опитаме да ви помогнем, подчерта проф. Герджиков.

И двете страни са обединени от общите си цели – членство в НАТО и ЕС, но всяка застава зад идеята за индивидуалния подход и оценка на всяка страна поотделно по пътя й към членство в европейските структури.

Двете страни се договориха за активизиране на парламентарното сътрудничество – особено на ниво парламентарни комисии. Хърватия държи особено много да се интензифицират отношенията между комисиите по външна политика и европейска интеграция на двата парламента – с оглед на предстоящата кандидатура на Хърватия за член на ЕС, а сътрудничеството между комисиите по вътрешна политика биха могли да обхванат въпросите, свързани с изискванията за членството в НАТО и ЕС.

На срещите беше подчертана стабилизиращата роля на България и Хърватия в региона и желанието Югоизточна Европа да се превърне в стабилен регион в политическо и икономическо отношение.
През последните две години се наблюдава развитие на търговските и икономически отношения между двете страни, подчерта проф. Герджиков на срещата си със Златко Томчич. Но въпреки това икономическите отношения не отговарят на потенциала и възможностите пред двете страни, бяха единодушни двамата. За първите 8 месеца от тази година стокообменът между двете страни възлиза на 15 милиона долара – това е твърде малко за потенциала, който имаме, подчерта проф. Герджиков. За тази цел според него трябва да се създадат благоприятни условия за бизнесмените и за инвеститорите, както и за съвместни инвестиции в трети страни. Той постави въпроса и за създаването на постоянна въздушна връзка София – Загреб.

Времето