ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ УЧАСТВА В СРЕЩАТА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ С ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ УЧАСТВА В СРЕЩАТА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ С ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ УЧАСТВА В СРЕЩАТА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ С ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ПАРЛАМЕНТИТЕ НА СТРАНИТЕ, УЧАСТВАЩИ В ПРОЦЕСА НА РАЗШИРЯВАНЕ

Брюксел, 26 ноември 2002 г.



Председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков участва днес в срещата на председателя на Европейския парламент с председателите на парламентите на страните, участващи в процеса на разширяване. Двете основни теми в работните дискусии са: "Наблюдателите на страните-кандидатки в Европейския парламент – практическа основа и други въпроси" и "Завършване на процеса на разширяване – поготовка на срещата на Европейския съвет в Копенхаген". В разговорите участват председателят на ЕП Патрик Кокс, Гуидо Подеста, депутат от ЕП, зам.-председател на ЕП, Гюнтер Ферхойген, член на Европейската комисия и Елмар Брок, депутат от ЕП, председател на Комисията по външна политика на ЕП.

В речта си пред участниците в срещата проф. Герджиков подчертава:
"Днешната среща има особено значение, тъй като се провежда в навечерието на една историческа за разширяването на Европа дата – Европейския съвет в Копенхаген през месец декември т.г.
Предстои най-голямото разширяване на ЕС. България приветства това историческо събитие. Позволете ми от името на българския парламент да поздравя представителите на 10-те страни, които ще участват в първата вълна на петото разширяване. Бих искал да приветствам и представителите на Европейския парламент и Европейската комисия, които отстояха идеите от Ница и съдействаха активно за успеха на разширяването.
За съжаление, България остана извън тази група. Ние приемаме този факт с реализъм, доверие и оптимизъм.
Реализъм, защото въпреки огромните усилия, особено през последната година, закъснелият старт даде своето отражение. България успя да закрие 23 от преговорните глави и с това да се доближи плътно до по-напредналите страни в преговорния процес. Доверие, защото през изминалите години в лицето на Европейския парламент и европейската комисия намерихме добронамерени партньори, които ни оказваха и ще ни оказват неоценима подкрепа.
Оптимизъм, защото оценките в Редовния доклад 2002 на Комисията са повече от добри. Особено важна е знаковата оценка, че България има действаща пазарна икономика.
Ние сме убедени, че нашата цел – присъединяване на България към ЕС най-късно до 1 януари 2007 г. – среща разбиране и подкрепа както в Европейския парламент, така и в Комисията. За това говорят Заключенията, приети на октомврийската среща на Европейския съвет в Брюксел, Декларацията и Препоръките от Съвместния парламентарен комитет България – Европейски съюз от 30 октомври 2002 г. и Страсбургската резолюция на Европейския парламент от 20 ноември 2002 г.
Обективната оценка на нашите усилия ни дава основание да очакваме, че на Европейският съвет в Копенхаген България ще получи актуализирана пътна карта, съдържаща конкретна дата за членство, както и засилена пред-присъединителна стратегия. Важно е в пътната карта да няма нови условия, така че на финала на преговорите страната ни да е третирана равнопоставено с първите 10. Разчитаме, също така, на ясни принципи и параметри на финансовите аспекти на пред-присъединителния процес. Вярваме, че принципът за оценка според възможностите и собствените постижение ще продължи да се спазва.
В хода на преговорите България доказа, че може да взема трудни решения и гледа сериозно на поетите ангажименти. Такъв пример е решението, свързано с АЕЦ "Козлодуй".
Позволете ми, също така, да споделя с вас нашето голямо задоволство, че България е вече в Евро-Атлантическото пространство. На срещата на върха в Прага България получи покана за членство в НАТО. Това е ярко доказателство, че споделяме една и съща ценностна система, че принадлежим към една общност от идеи и принципи, че имаме обща цел – единна, сигурна и просперираща Европа.

Времето