Председателят на Народното събрание поздрави председателите на парламентите на страни, получили покана за членство в НАТО

Председателят на Народното събрание поздрави председателите на парламентите на страни, получили покана за членство в НАТО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПОЗДРАВИ ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ПАРЛАМЕНТИТЕ НА СТРАНИ, ПОЛУЧИЛИ ПОКАНА ЗА ЧЛЕНСТВО В НАТО



Председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков изпрати поздравителни телеграми до председателите на парламентите на всички страни, получили днес покана за членство в НАТО.

В телеграмата се казва:


Моля приемете най-сърдечни поздравления и споделена радост от името на Народното събрание на Република България във връзка с историческото решение на Срещата на НАТО на най-високо равнище в Прага за мащабно разширяване на Алианса, което включва и нашите две страни.

Отправената покана за започване на преговори за присъединяване към НАТО, заедно с предстоящото разширяване на Европейския съюз, окончателно слагат край на разделението на Европа, наследено от Втората световна война. Нашите страни ще заемат своето заслужено място като неразделна част от евроатлантическото демократично семейство.

Народното събрание на Република България приема решението от Срещата в Прага като израз на високата оценка, която Алиансът дава на непрестанните усилия, които седемте страни-кандидатки полагат в процеса на своята подготовка за членство, като признание за техния значим принос към регионалната и глобалната сигурност.

Парламентите на седемте поканени страни са призвани с общи усилия, в тясно сътрудничество и взаимодействие помежду си, да играят изключително важна роля, както по време на предстоящите преговори за присъединяване към Алианса, така и за ускоряване и успешно завършване на ратификационната процедура. В тази връзка потвърждавам нашата готовност да продължим досегашното ни отлично сътрудничество, както в рамките на Вилнюската група, така и на двустранна основа.

От името на Народното събрание на Република България пожелавам най-сърдечно на Вашата страна нови още по-големи успехи по пътя на подготовката за бъдещо членство в НАТО.

Времето