Парламентарна делегация, водена от председателя на НС участва в дебатите за бъдещето на Европейския съюз на сесията на Европейския парлам

Парламентарна делегация, водена от председателя на НС участва в дебатите за бъдещето на Европейския съюз на сесията на Европейския парлам
БЪЛГАРСКА ПАРЛАМЕНТАРНА ДЕЛЕГАЦИЯ, ВОДЕНА ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ, УЧАСТВА В ДЕБАТИТЕ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ НА СЕСИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ В СТРАСБУРГ


Българска парламентарна делегация участва днес в дебатите на Европейския парламент по въпросите на разширяването бъдещето на Европейския съюз. В изказването си пред европейските депутати председателят на българския парламент проф. Огнян Герджиков подчерта, че българската страна с удовлетворение констатира категоричната декларация в докладите на Европейската комисия и в заключенията на Европейския съвет в Брюксел, че България и Румъния се считат за неделима част от необратимия процес на разширяване на ЕС.
Изхождайки положителните оценки, ние се надяваме в Копенхаген да получим актуализирана пътна карта за приключване на преговорите до края на 2003 г. и за членство в ЕС до 2007 г., разширена предприсъединителна програма и допълнителна финансова помощ, заяви проф. Герджиков. Разчитаме на подкрепата на ЕП и за намиране на разумно и справедливо решение по въпросите на ядрената енергетика. В това отношение е необходимо да се проведе в ной-кратък възможен срок исканата партньорска проверка под егидата на Съвета на министрите от ЕС, допълни в изказването си председателят на българския парламент.

Председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков се е срещнал с председателя на Европейския парламент Патрик Кокс. На нея той е заявил, че високо оценява идеята на Пат Кокс представители на националните парламенти на страните-кандидатки за членство в Европейския съюз да бъдат поканени за участие в съвместен дебат за разширавянето на ЕС в рамките на ноемврийската сесия на Европарламента. Най-важното за България сега е да продължи да бъде последователна в позициите и действията си, е подчертал на срещата г-н Кокс. Уверявам Ви, че подходът по отношение на страните-кандидатки ще бъде диференциран – всяка страна ще бъде оценявана отделно и ще бъдат приети онези от тях, които са готови, е допълнил той. Пат Кокс е осъществил своята основна задача – да обиколи 12-те страни-кандидатки и е уверил проф. Герджиков, че е с отлични впечатления от нашата страна. Той потвърди още веднъж становището на Европейския парламент, че няма и не може да има нови условия за България във вързка с членството ни в Европейския съюз. Предстоящото разширение на ЕС е всеобхватно и необратимо, заявил още на срещата Патрик Кокс.

Проф. Герджиков се е срещнал и с Ханс-Герт Пьотеринг – председател на парламентарната група на Европейската народна партия. Огнян Герджиков е заявил пред него, че НДСВ се ръководи от същите ценности, които изповядват и демократичните парии в Европейския парламент. Затова нашето естествено място е в редиците на ЕНП и ние искрено и силно се надяваме в най-скоро време да станем член на партията. Г-н Пьотринг е подчертал, че времето работи за приемането на НДСВ като член на ЕНП.

Снощи докладчикът на Европарламента за България и заместник-председател на Комисията по външни отношения на ЕП Джефри Ван Орден е дал официална вечеря в чест на председателя на парламента Огнян Герджиков и народните представители от НДСВ.

Българската парламентарна делегация, която участва в сесията на Европейския парламент по въпросите на разширяването, се завръща от Страсбург утре, 20 ноември, сряда, в 13.50 часа на летище София – VIP зала.

Водещи новини

Времето