Председателят на Народното събрание призова за спешни действия за решаването на проблема с училището в село Припек

Председателят на Народното събрание призова за спешни действия за решаването на проблема с училището в село Припек
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРИЗОВА ЗА СПЕШНИ ДЕЙСТВИЯ ЗА РЕШАВАНЕТО НА ПРОБЛЕМА С УЧИЛИЩЕТО В СЕЛО ПРИПЕК


Председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков изпрати днес писмо до кмета на община Джебел Бахри Юмер и до Министъра на образованието и науката Владимир Атанасов, в което се казва:

"Ученици, родители и кметът на с. Припек застанаха пред Народното събрание на 29 и 30 октомври 2002 г. с искане учениците от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас от закритото СОУ "Паисий Хилендарски" да продължат образованието си в селото. На среща с инициативен комитет от техни представители беше изтъкнато, че населението е около 1200 жители с много нисък процент на миграция (1%), с тежък поминък и повечето – безработни. През зимата пътят за Джебел става непроходим и придвижването на децата до СОУ "Иван Вазов" в гр. Джебел – дори и с осигурен транспорт, е почти невъзможно. Съгласно Закона за народната просвета, Министърът на образованието и науката закрива училището въз основа на решение на Общинския съвет. Тъй като такова решение на Общинския съвет има от 25 февруари 2002 г., както и заповед за закриване на училището от 10 юни 2002 г. на Министъра на образованието, Ви призовавам:

· Да бъде свикана извънредна сесия на Общинския съвет – Джебел, която да излезе със становище за изнесено филиално обучение на СОУ "Иван Вазов" – гр. Джебел на територията на с. Припек за 10-ти, 11-ти и 12-ти клас;

· Министърът на образованието и науката да направи необходимото за успешното решаване на проблема за откриване на учебната година за всички ученици от село Припек, с което ще бъде възстановен социалният мир в с. Припек."

Времето