Срещи на руския министър на културата в НС

Срещи на руския министър на културата в НС
Председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков поздрави руското правителство и всички руски институции за действията им, свързани с терористичния акт. През тези няколко дни всички ние живяхме в напрежение и изпитахме ужаса от терора, подчерта проф. Герджиков. Приемете моите искрени съболезнования за жертвите на този акт, но те бяха неминуеми при създалите се обстоятелства. Това само показва необходимостта да мобилизираме и обединим всички усилия срещу световния тероризъм, допълни председателят на Народното събрание. Министърът на културата на Русия Михаил Швидкой благодари за съпричастността на България и допълни, че руското правителство се е опасявало от най-лошото. Най-важен според него остава фактът, че са спасени стотици заложници.
Радвам се, че навлязохме в нов етап на нашите двустранни отношения, заяви на срещата проф. Огнян Герджиков. Той ще посети официално Русия през април 2003 г. по покана на Генадий Селезньов. През март президентът Путин ще пристигне на официално посещение в България. Посещението му ще бъде по време на празниците, свързани със 125-та годишнина от Руско-турската освободителна война и възстановяването на българската държавност, чийто патрон е председателят на парламента. Приветствам организирането на дни на българската култура в Русия и на руската култура в България, подчерта проф. Герджиков. Изключително се радвам за укрепването на културните връзки между двете страни, допълни той.
Според руския министър отношенията между двете страни трябва да намерят израз не само в празнични събития, но и в конкретни ефективни програми като например – осъществяването на съвместни кино-продукции, театрални постановки и майсторски класове. Ние ще направим всички възможно да създадем контакти между продуцентите в сферата на киното и театъра, допълни министър Швидкой. Той увери председателя на българския парламент, че нашият пазар е изключително интересен за руските творци.
В рамките на световната глобализация сляванското обединение ще играе много важна роля, подчерта руският министър и допълни, че славянското културно сътрудничество е част от европейската култура. Руският министър заяви, че е впечатлен от реставрацията на храм-паметника "Александър Невски" и обеща да потърси възможности за помощ от руска страни за реставрацията на купола.

Приемете моите искрени съболезнования по повод трагичните събития, сполетели Русия през изминалите дни, каза Стефан Данаилов на срещата си с руския министър на културата. Жалко е, че ставаме свидетели на посегателства върху невинни жертви и културни институции, какъвто е Руският културен център, допълни той. От своя страна, Михаил Швидкой благодари за съпричастността на България, а Председателят на Комисията по култура изрази надежда за бързо разрешаване на проблема в Русия.
На срещата бяха обсъдени редица въпроси, касаещи културното развитие на двете страни. Опасявам се, че през изминалите 12 години се забелязва отдалечаване на двете култури, каза Стефан Данаилов. Той заяви желанието си за ренесанс в културните отношение на двата народа, който да доведе до сближаване на бъдещите поколения. Проф. Данаилов постави пред Михаил Швидкой въпросите за дейността на Руския културен център в София, както и възможностите за културен обмен между двете страни, които да се осъществят посредством него. В отговор на това руският министър изрази надежда, че в най-скоро време пречката за осъществяването на този така необходим обмен на култури между двете страни, а именно недостига на финансови средства, ще бъде преодоляна. Стефан Данаилов прие с радост идеята за съвместна филмова продукция, която Михаил Швидкой представи по време на срещата.