Председателят на Народното събрание се срещна с финландския министър на външните работи

Председателят на Народното събрание се срещна с финландския министър на външните работи
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ СЕ СРЕЩНА С ФИНЛАНДСКИЯ МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ ЕРКИ ТУОМИОЯ



Много се радваме на напредъка на България, свързан с усилията й за членство в Европейския съюз, заяви на срещата финландският министър на външните работи Ерки Туомиоя. Позицията на страната ни винаги е била на отворени врати и за разширяване на съюза, подчерта той и допълни, че Финландия счита всяка страна-кандидатка за пълноправен партньор във всяко отношение. Проф. Герджиков благодари за подкрепата на Финландия. Особено сме обнадеждени от позитивните моменти в доклада на Европейската комисия, подчерта председателят на Народното събрание.
Проф. Огнян Герджиков отбеляза, че трети и четвърти блок не са същите като преди 10 години и са взети изключителни мерки за безопасността, както и факта, че има положителна оценка за безопасността на централата на МАЕЕ. Председателят на парламента подчерта, че България е готова да затвори реакторите, ако те действително представляват опасност, но настоява ЕС да изпрати експерти, които да проверят безопасността. За съжаление, допълни той, някои страни-членки са твърде категорични за затварянето им преди 2006 г., което би довело до известни неблагоприятни последици за икономиката, подчерта проф. Герджиков.
Според финландския министър на външните работи Ерки Туомиоя проблемът с трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" е по-скоро във вида на реакторите. Такива реактори не се строят днес никъде по света, посочи той. Предложението за техническа проверка на блоковете на АЕЦ "Козлодуй" е начин да се събере информация, за да се вземе реално решение, което още не предполага изхода, заяви Туомиоя. Дали една държава ще реши да използва ядрена енергетика е нейна работа, но тя трябва да се подчинява на единните стандарти - не може да имаме по-ниски или по-високи критерии, подчерта гостът. Обединени сме от идеята за ядрената безопасност и третираме на една основа всички държави в Европа, допълни той.