Председателят на Народното събрание прие посланиците на Иран и Израел по повод отпътуването им от България

Председателят на Народното събрание прие посланиците на Иран и Израел по повод отпътуването им от България
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ ПРИЕ ПОСЛАНИЦИТЕ НА ИРАН И ИЗРАЕЛ В БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ ОТПЪТУВАНЕТО ИМ КАТО ПОСЛАНИЦИ ОТ БЪЛГАРИЯ


Посланикът на Иран Мохаммед Асгари и на Израел Емануел Зисман се срещнаха с председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков, преди да отпътуват от България поради изтичането на мандатите на двамата като посланици у нас.
На срещата си с посланика на Иран Мохаммед Асгари проф. Герджиков заяви, че оценява много високо мисията му като посланик в България. Имате голяма заслуга за активизирането на политическия диалог между двете страни, допълни той и посочи бяха успешните визити на председателя на иранския парламент през 2001 г., както и посещението на българския външен министър през януари тази година в Иран.
В началото на следващата година председателят на Народното събрание проф. Герджиков ще посети официално Иран по покана на председателя на иранския парламент. Има много добри предпоставки за развитието на паралементарното сътрудничество, подчерта проф. Герджиков.
Според него единствената област, която изостава и за която трябва да се работи усилено, е икономическата, но искрено се надявам, че това сериозно изоставане ще бъде преодоляно в най-скоро време.
Много ще се радваме, ако в Техеранския университет бъде създадена специалност "Българистика" – това би допринесло още повече за сближаването между двата народа, допълни проф. Герджиков.
Според последните данни стокообменът между двете страни възлиза на 30 млн. долара, подчерта иранският посланик и допълни, че потенциалът е много по-голям и се надява на много по добро развитие. Убеден съм, че Вашето посещение в Иран ще създаде нови предпоставки за увеличаване на стокообмена, подчерта Мохаммед Асгари.
Посланикът на Иран защитава идеята газопроводът от Иран, през Турция – за Европа, да минава през България. В тази връзка той предложи министърът на енергетиката Милко Ковачев да придружи проф. Герджиков при предстоящото му посещение в Иран. Проф. Герджиков подкрепи идеята и заяви, че намира проекта за много перспективен.

На прощалната си срещата с посланика на Израел Емануел Зисман проф. Герджиков изрази своите най-добри чувства и съжалението за това, че напуска нашата страна. Огнян Герджиков благодари на израелския дипломат за приноса му за развитието на добрите отношения между България и Израел. Емануел Зисман изрази надежда сътрудничеството между двете страни да продължи и догодина да има обмен на официални парламентарни делегации на двете страни.
На 25 октомври ще бъде открит официално музеят на Димитър Пешев в Кюстендил, а на 27 октомври в София ще бъде открит площад "Тел Авив". Това заяви на срещата посланикът на Емануел Зисман и изрази надежда проф. Герджиков да присъства на двете събития. На откриването на площада, който ще бъде на кръстовището на улиците "Тодор Александров" и "Христо Ботев", ще присъства и кметът на Тел Авив.

Водещи новини

Времето