Слово на проф. Герджиков по случай 165 години от рождението на Васил Левски

Слово на проф. Герджиков по случай 165 години от рождението на Васил Левски
СЛОВО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ ЗА ТЪРЖЕСТВЕНОТО ЧЕСТВАНЕ НА 165 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ.

18 юли 2002 г., Борисовата градина, София



Уважаеми дами и господа,
С радост и удоволствие приех поканата на Общобългарския комитет "Васил Левски" да произнеса слово днес, когато честваме 165 години от рождението на Апостола на българската свобода.
Защото искрена радост за всеки родолюбив българин е да изрази пред своите сънародници възхищението си от подвига на Васил Левски. А за всеки български държавник и политик е удоволствие да засвидетелства пред обществото, че споделя непостижимо високите хуманни идеали, неопетнените демократични ценности и непоколебимата вяра на Апостола в бъдещето на България.
Всеки от нас е убеден, че именно Васил Левски е онази изключителна личност в българската история, чийто ярък образ, обграден от ореола на свещената саможертва в името на свободата, ще остане винаги жив в паметта на поколенията българи.
Защото Апостолът е образът на всичко безценно, възвишено и велико, което изгражда като обществен идеал епохата на българското Възраждане.
Защото Левски е не само легендарна историческа фигура, която националната ни културна памет е опазила чиста и е съхранила извън мрака на съмнението и забвението. Освен всичко това, Левски е личен идеал за всеки честен, просветен и мислещ българин.
Идеал, в който възпитаваме децата си, но и с мярката на който съвестта ни отсъжда помислите и делата ни.
Делото и животът на Апостола наистина са непреходна и неоспорима ценност в историята на нашето общество. "Ако е за България, то времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме."
Тази мисъл на Васил Левски е написана от него, сякаш за да бъде завещание към нас: както и да ни обръща времето, да обичаме България, да отстояваме вярата си в нея и в собствените си сили.
Мисля, че философското послание към нас, изразено в тази красива и стройно изречена мисъл на Апостола, век по-късно звучи така: българското Възраждане трябва да продължи.
Искрено съм убеден, че днешна България наистина може и иска да обърне времето. За да премине в своето европейско бъдеще, съхранила най-ценния си национален капитал – възрожденската вяра на Левски, че човеколюбието, свободата и демокрацията са достойни за саможертва.

Водещи новини

Времето