Групата за приятелство България - Либия се срещна с Генералния директор на фондация Кадафи

Групата за приятелство България - Либия се срещна с Генералния директор на фондация Кадафи
ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА ЗА ПРИЯТЕЛСТВО БЪЛГАРИЯ - ЛИБИЯ СЕ СРЕЩНА С ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР НА ФОНДАЦИЯ "КАДАФИ"


Желание за задълбочаване на отношенията между България и Либия на държавно и обществено ниво бе заявено на срещата на параламетарната Група за приятелство България - Либия с Генералния директор на фондация "Кадафи" Салех Абдул Салам Салех. Основната цел на нашето посещение е укрепването на приятелските връзки между България и Либия и се надяваме това да стане със споразумения за партньорство между фондацията и български обществени организации, каза Салех Абдул Салам Салех. Посещавайки българския парламент, имаме честта да се обърнем с думи на благодарност за топлия прием и гостоприемство, което получихме в София, допълни той. Либийските гости вече са се срещнали с представители на Българския червен кръст и са обсъдили редица предложения за сътрудничество, стана ясно по време на срещата.
Основна тема на разговора бе делото срещу българските медици.
Българският народ изразява голямо съчувствие към родителите на пострадалите деца, каза председателят на Групата за приятелство Константин Пенчев, но вярваме също така и в обективността на либийския съд.
Сигурни сме в честността на либийския съд и в справедливия процес, в който невинните ще бъдат оневинени, каза от своя страна Салех Абдул Салам Салех. От либийска гледна точка ние присъстваме на процеса като наблюдатели на делото. Международна фондация "Кадафи" е организация, която работи във всички аспекти на хуманитарната област. Добър пример за това е грижата, която полагаме за българските медици и за заразените либийски деца. Ние направихме всичко възможно да осигурим на българите най-добри условия, подготвихме специален график за посещения, осигурихме им медицински прегледи.
Благодарност към фондация "Кадафи" и лично към Сейф Ал Ислам за усилията, които полагат изрази зам.-председателят на Групата за приятелство с Либия Евгения Живкова. Тя още веднъж потвърди поканата на председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков към Секретаря на Генералния народен конгрес на Либия Мохамед ал-Зенати да посети България.
Приветствам последното развитие на процеса, който вълнува българското общество и искрено вярвам в компетентността и обективността на либийския съд, каза Четин Казак. Специално държа да изкажа благодарност на фондация "Кадафи" за неоценимата помощ - състоянието на българските медици да бъде подобрено, за да могат да изчакат в спокойна обстановка решението на либийския съд, допълни той.
Преди отпътуването си за България от фондацията са подготвили и са предали на българския посланик в Либия доклад за развитието на делото, стана ясно по време на срещата.

Водещи новини

Времето