Председателят на Народното събрание се срещна с Държавния секретар по отбраната на Великобритания

Председателят на Народното събрание се срещна с Държавния секретар по отбраната на Великобритания
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ВИСОКО ЦЕНИ РЕШИТЕЛНИТЕ УСИЛИЯ НА БЪЛГАРИЯ И ПОДКРЕПЯ СТРАНАТА НИ ПО ПЪТЯ Й КЪМ ЧЛЕНСТВО В НАТО, ЗАЯВИ ДЪРЖАВНИЯТ СЕКРЕТАР ПО ОТБРАНАТА НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ДЖЕФРИ ХУУН НА СРЕЩАТА СИ С ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ



Великобритания високо цени решителните усилия на България и подкрепя страната ни по пътя й към членство в НАТО. Това заяви днес Държавният секретар по отбраната на Великобритания Джефри Хуун на срещата си с председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков. Ние отчитаме факта, че не винаги е лесно да се предприемат необходимите реформи и те са свързани с много трудности. Вярвам, че България осъществява значителен напредък, допълни г-н Хуун. Ние подкрепяме разширяването на НАТО и бихме искали да видим България поканена в НАТО през ноември, заяви той. Много важно според него е реформите да продължат, а реформи са необходими не само в страните-кандидатки - държавите-членки също трябва да провеждат реформи, подчерта Джефри Хуун. Великобритания също предприема промени с оглед на събитията от 11 септември, както и за да отговори на новите предизвикателства на съвременния свят.
Проф. Герджиков увери госта, че България ще продължи своите усилия и след срещата в Прага. България днес се нуждае от позитивни сигнали от страна на НАТО и ЕС с оглед на някои непопулярни мерки, свързани с реформите, подчерта проф. Герджиков. Българското общество очаква призанине за своите усилия, допълни той.
Нашата дейност сега е съсредоточена изключително в реформите, свързани с поканата за членство в НАТО, подчерта Огнян Герджиков. България отделя в момента 3,1% от брутния вътрешен продукт за отбраната на България, а през последната година се държим и като фактически член на Алианса, допълни той – особено по отношение на борбата за сигурност в света и срещу тероризма.

Водещи новини

Времето