Срещи на председателя на Сената на Чили в Народното събрание

Срещи на председателя на Сената на Чили в Народното събрание
СРЕЩИ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СЕНАТА НА ЧИЛИ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ


Чили има намерение да открие посолство в България, съобщи председателят на Народното събрание Огнян Герджиков след срещата си с чилийска делегация, водена от председателя на Сената на Чили Андрес Салдивар. Надяваме се най-късно до 2004 година Чили да има поне едно дипломатическо представителство в България, каза Андрес Салдивар. До сега е имало икономически пречки за откриване на посолство, уточни той. Гледаме с големи очаквания на влизането на България в Европейската икономическа общност, каза председателят на Сената на Чили. Търговските отношения на Чили с България са най-важни за латиноамериканската страна в сравнение с цялата търговия, която Чили има със страните от Централна Европа, посочи Салдивар. Огнян Герджиков и Андрес Салдивар казаха, че България и Чили имат воля за засилване на отношенията по между си. Според тях и двете страни полагат усилия по пътя за изграждане на демократично общество и могат да си сътрудничат в тази посока. Андрес Салдивар заяви, че ще съдейства за активизиране на отношенията между двете страни.

Ролята на българския и чилийския парламент за ратифициране на пакет от спогодби за взаимна защита на инвестициите, за облекчаване на визовия режим и търговска спогодба с цел да бъдат засилени търговско-икономическите отношения между България и Чили бяха основните теми на срещата на председателя на Сената на Чили Андрес Салдивар с ръководството на Комисията по външна политика, отбрана и сигурност. Председателят на Комисията Станимир Илчев подчерта, че Чили е приятелска държава, с която България би могла да развива много по-добре търговските, икономическите и културните отношения. Ще се радваме, заяви той, чилийски безнесмени да инвестират в България тъй като процесът на приватизация в нашата страна не е приключил и сериозните бизнесмени, които искат да инвестират тук, са добре дошли. Ако парламентите на двете страни подготвят и ратифицират бързо необходимите двустранни документи, икономиката на двете страни ще спечели много, допълни г-н Илчев. Той увери госта, че всяка чилийска инициатива на парламентарно ниво ще срещне пълното съдействие на българския парламент.
Двете страни бяха единодушни, че са необходими инструменти, които да послужат като основа за развитието на търговско-икономическите отношения. Затова беше договорено сключването на необходимите спогодби – за облекчаване на визовия режим, отмяна на двойното данъчно облагане и защита на инвестициите. Това е изключително необходимо, тъй като ние сме много заинтересовани да разширим търговските отношения с България, подчерта mредседателят на Сената на Чили Андрес Салдивар. Чили може да улесни и контактите на България с Латинска и Централна Америка.
Председателят на Комисията па външна политика, отбрана и сигурност Станимир Илчев изрази своята увереност, че всички тези въпроси ще бъдат успешно разрешени, включително за визите и защитата на инвестициите. За тази цел ще бъдат подписани по-разширени търговски спогодби, които да предоставят широки възможности за бизнесмените от двете страни.
Според председателя на Сената на Чили г-н Салдивар членството на България в НАТО е много важно, тъй като страната ни е стратегически фактор на Балканите. Той засегна и другата много важна тема – присъединяването към ЕС. Независимо, че не сте част от ЕС, това ще стане в близките години, а възможностите за търговско-икономически контакти мажду нас през това време не трябва да бъдат пропускани.
Андрес Салдивар се ангажира да съдейства за откриването на дипломатическо представителство в София.

Ролята на българския и чилийския парламент за задълбочаване на търговско-икономическите и културните отношения между нашите две страни бяха обсъдени на срещата на председателя на Сената на Чили Андрес Салдивар с Групата за приятелство България - Чили. Българските парламентаристи изразиха изключително добрите си впечатления от икономическото развитие на Чили през последните години, от сериозните инвестиции в страната и от търсенето на нови работни места.
В отговор на въпрос на Татяна Дончева г-н Андрес Салдивар информира Групата за приятелство как са излезли от режима на Хунтата, как са успели да постигнат стабилна политическа система и как я поддържат. Салдивар е бил в опозиция на тогавашния режим, бил е преследван за демократичните си убеждения и е бил изгнаник в Испания. Битката срещу Пиночет беше дълга, борихме се 17 години и накрая успяхме да постигнем нещо, което е много трудно да бъде прието от света, каза председателят на чилийския Сенат.
По молба на Татяна Дончева Андрес Салдивар коментира ситуацията в Аржентина и как Чили успява да се развива икономически без да попадне в “капана” на Аржентина. В Аржентина проблемът е лошо управление, те приложиха същите мерки, които и ние и въпреки, че са по-богата държава ситуацията там предизвика криза в целия регион, каза председателят на Сената на Чили. Чили не е засегната от сътресенията в Аржентина поради диверсификацията - 20% от износа на Чили е за страните от Латинска Америка и само 3% от тях са за Аржентина, 20% от износа на Чили е насочен към САЩ, Канада и Мексико, 20% към Европа и около 25 % към азиатските пазари.


Ролята на политическите партии за изграждането на демократично гражданско общество обсъди председателя на чилийския Сенат с ръководствата на парламентарните групи. На срещата присъстваха Пламен Панайотов, Сергей Станишев, Иван Иванов и Юнал Лютфи.
Ние гледаме на България като на наш приятел и искаме вие да гледате на Чили като на страна, която може да улесни контактите ви с всички страни от Латинска Америка, каза Андрес Салдивар и допълни, че парламентарната дипломация е много важна в това отношение.
Делегацията на България в Интерпарламентарния съюз ще подкрепи кандидатурата на Чили за председател на съюза на предстоящата среща в Женева през ноември тази година, стана ясно по време на срещата.