България и Румъния са се договорили да отстояват общи позиции в преговорните процеси за членство в ЕС

България и Румъния са се договорили да отстояват общи позиции в преговорните процеси за членство в ЕС
Пред България и Румъния стоят общи проблеми за разрешаване по пътя им към ЕС, е станало ясно днес на съвместната среща между парламентарните комисии по европейска интеграция на Република България и Румъния. Основните проблеми на двете страни в пътя им към Европа са наблюдаващия се евроскептицизъм както сред страните-членки на ЕС, така и сред кандидатките за членство в Евросъюза като България и Румъния. Вторият проблем, който са дискутирали председателят на комисията по европейска интеграция в 39-ото НС Даниел Вълчев и румънският му колега, е изготвянето на пътна карта на двете балкански държави, в която да бъдат посочени приблизителните дати за присъединяване към ЕС. Не по-малко важен е въпросът за изчерпването на финансовия и административния ресурс на страните от ЕС, който неминуемо ще възникне при бъдещото разширяване на Евросъюза, е станало ясно още от срещата между председателите на парламентарните комисии по евроинтеграция на България и Румъния.
Двете съседни държави са се обединили около становището, че преговорният процес за членство на България и Румъния в ЕС трябва да приключи с 15-те страни.членки, с които е започнал, а не да продължава с новоприсъединили се страни-членки на ЕС.
На срещата на Даниел Вълчев с председателя на Сената на Румъния г-н Николае Вакарою двете страни са се договорили за по-тясно сътрудничество и задълбочаване на връзките между двете страни с цел стабилизиране на икономиката и откриване на нови работни места. Даниел Вълчев информира от Румъния, че предстоят по-чести съгласувания на становищата на двете балкански държави по преговорите им с ЕС до срещата в Копенхаген през декември т.г. Основата на днешните разговори е била да се получи допълнителна финансова помощ за България и Румъния , която да е много близо до тази, която ще получат останалите кандидатки за членство в Евросъюза. По този начин ще се скъси дистанцията между България и Румъния от една страна, и държави като Чехия и Унгария от друга, подчерта Даниел Вълчев.
Той обърна внимание на факта, че срещата не е била протоколна, а е продължила повече от час. Той е бил впечатлен от професионалната ерудиция на г-н Вакарою, който е с макроикономическо образование.
Г-н Вакарою е предал специални поздрави на председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков, съобщи още председателят на комисията по европейска интеграция Даниел Вълчев.
В българската делегация, която е на официално посещение в Румъния, участват и Йордан Памуков /НДСВ/, Младен Червеняков /КБ/, Димитър Абаджиев /ОДС/ и Четин Казак/ДПС/. Присъствието на представители на всички политически сили в България дава увереност на чуждестранните й партньори, че в страната ни е постигнат вътрешнополитически консенсус по въпросите за членство в ЕС. Това е гаранцията, че България е желан и надежден партньор на бъдеща обединена Европа, е станало ясно още на проведените до този момент срещи.