Председателят на Народното събрание се срещна с турска делегация

Председателят на Народното събрание се срещна с турска делегация
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ СЕ СРЕЩНА С ТУРСКА ДЕЛЕГАЦИЯ, ВОДЕНА ОТ АЛИ ИЛИКСОЙ, ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ТУРСКОТО ВЕЛИКО НАЦИОНАЛНО СЪБРАНИЕ




Със задоволство наблюдаваме напредъка на България по пътя й към членство в ЕС и НАТО, подчерта Али Иликсой, зам.-председател на турското Велико национално събрание. Турция подкрепя изцяло България за членство в НАТО. Убеден съм, че ще скоро ще бъдем рамо до рамо – това е важно и за двете държави, допълни гостът.

Проф. Герджиков изрази задоволство от динамичното и стабилно развитие на отношенията ни с Турция.

И двамата бяха единодушни, че двустранните отношения на всички нива са много добри. Нашата цел е да доразвием тези добросъседски отношения, заяви Али Иликсой. Ние имаме много добри отношения с новото правителство на България. От наша гледна точка е много важно присъствието на двама министри от турски етнически произход. Присъствието на членове на турското малцинство е гаранция за тяхната пълноправна интеграция в обществото, допълни той.



Много добра оценка дадоха турските гости и на развитието на културните отношения – след подписването на културна спогодба през 1997 година. Сега, в рамките на тази спогодба, е подготвена съвместна двугодишна програма за опазване и реставриране на български паметници в Турция и на турските културни паметници в България. В тази връзка делегацията ще посети Шумен, Разград и Пловдив. Програмата ще бъде подписана в края на юни 2002 г.

Водещи новини

Времето