100 000 физически лица „забравили” да подадат декларации

100 000 физически лица „забравили” да подадат декларации

100 000 физически лица са „забравили” да подадат декларации за облагане на доходите през 2009 г. и 2008 г., а са били задължение да го направят. Става въпрос за недекларирани доходи от порядъка на около 500 млн. лв. или укрит данък около 70 млн. лв.

До края на април всяка година всички работодатели, които са изплатили доходи, различни от тези по трудов договор, подават в НАП декларация.Това позволява да се сравнят данните от справките на работодателите и доходите, които са посочили физическите лица в своите декларации.

От 1 май служителите от офисите на НАП в цялата страна започват да изпращат покани до всички, които не са подали декларации за доходи. Целта е да се изясни дали разминаването се дължи на технически грешки, като например неправилно попълнено приложение, некоректно подадени данни от работодатели и т. н.

Данъчно-осигурителна кампания 2010 г.

На 30 април изтича срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица. До този момент във всички офиси на НАП са приети 187 600 декларации за облагане на доходите, като това е само с 6000 повече от същия период на миналата година. Подадените по интернет декларации за облагане на доходите са 8300, като те са близо два пъти отколкото през 2009 г., когато са били 4500. До края на кампанията – 30 април, очакваме около 600 000 декларации. Хората, които са декларирали, че са получили или предоставили заеми са под 1% от общия брой на подадените декларации.

От НАП напомнят, че декларации могат да се подадат по пощата с обратна разписка, в определени пощенски станции срещу входящ номер, както и по електронен път. Всички, които подадат декларация чрез интернет ползват отстъпка от 5% върху дължимия данък за довнасяне.

От НАП препоръчват на клиентите си да подават декларации за облагане на доходите с баркод. Тази услуга на НАП дава възможност формулярът да бъде изтеглен от интернет страницата на НАП и да бъде попълнен „офлайн”. При разпечатването й се генерира т. нар. „баркод”, който съдържа цялата информация, попълнена от клиента в декларацията. Така че не е необходимо служителите на НАП ръчно да въвеждат данните от декларацията в системата, а директно при сканирането на баркода, данните се прехвърлят в информационната система на НАП. Освен това в полетата на декларацията са заложени допълнителни контроли, които гарантират, че няма да бъдат допуснати чисто технически грешки. Използването на тази услуга гарантира на клиентите на НАП вярно и точно попълнена информация в декларация.

 На 30 април изтича и срокът, в който трябва да бъде платен дължимия данък за довнасяне по годишната декларация за облагане на доходите. От НАП препоръчват на гражданите да платят своите задължения два-три дни преди изтичането на крайния срок. Това е така, защото има опасност, ако сумите за дължимия данък се наредят в деня, в който изтича срокът – 30 април, те да постъпят по сметките на НАП на следващия ден, което означава, че ще се начисли лихва за забава и няма да може да се ползва отстъпката от 5%, ако декларацията е подадена по интернет.

На 31 март изтече срокът, в който фирмите трябваше да подадат годишните си декларации за облагане с корпоративни данъци и да внесат декларирания данък. 40% от всички фирми са подали своите декларации по електронен път. Това е един сериозен ръст в сравнение с миналата година, когато чрез интернет формулярите си са подали едва 15% от всички фирми. До 31 март 2010 г. декларации за облагане с корпоративни данъци са подали 287 000 фирми, като за същия период на 2009 г. те са били 254 000.

За първите три месеца на годината офисите на НАП са посетили 1,010 млн. клиенти, като това е с близо 200 хиляди повече посещения отколкото през 2009 г. Това се дължи най-вече на посещенията за проверка на здравноосигурителен статус и възстановяване на здравни права.

Времето