Всеки касов апарат с електронна връзка с НАП

Всеки касов апарат с електронна връзка с НАП
 

          Националната агенция за приходите (НАП)  подкрепя идеята на Българската стопанска камара (БСК) всеки касов апарат в страната да бъде свързан с компютърните системи на приходната агенция. По този начин значително ще се подобри контрола върху укриването на обороти. Това стана ясно на провелата се вчера среща на представители на БСК и ръководството на НАП. За да се осъществи идеята са необходими политическа подкрепа и съответните законодателни изменения, каза на срещата изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов. По думите му, преди въвеждането на тази мярка трябва да се извърши и анализ на разходите и ползите.

            Работна група от НАП и БСК ще търси възможност да се опрости плащането на данъци и осигурителни вноски, бе решено още на срещата. Председателят на камарата г-н Божидар Данев отбеляза, че средно годишно бизнесът в България плаща по 140 млн. лв. под формата на такси за платежни нареждания към бюджета. Групата ще търси начини да се намали броя на платежните нареждания за данъци и осигуровки.

            От БСК подкрепиха намеренията на НАП да автоматизира процеса по издаване на удостоверения за дължими данъци и осигурителни вноски, като даде достъп на търговските банки до информационните системи на агенцията. Създаването на „златна книга” на коректния бизнес беше сред другите теми, обсъждани на срещата.

            „Готови сме в диалог с бизнеса да търсим решения на проблемите. В условията на криза е задължително държавата и предприемачите да си партнират., каза след края на срещата изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов ”

„Цитат Данев”

Водещи новини

Времето