НАП и административните съдилища се обучават взаимно

НАП и административните съдилища се обучават взаимно
 

Двудневен семинар с представители на НАП и съдии от Върховния административен съд (ВАС) и от административните съдилища във Варна, В.Търново, Пловдив и София се проведе през миналата седмица в Банкя.

По време на срещата бе представен и обсъден годишния анализ на практиката на органите по приходите и съда по прилагането на данъчните и осигурителните закони. Участниците в срещата се запознаха с основните проблеми, които срещат служителите на НАП при изготвянето на ревизионни актове, както и с проблемите, които възникват за органите по приходите и съдиите при прилагането на данъчните и осигурителни закони. Целта на семинара беше да се обсъдят конкретни казуси и практики, за да се улесни правоприлагането и да намалее делът на отменените незаконосъобразни актове. В хода на дискусиите стана ясно, че делът на актовете на НАП които се потвърждават при обжалване пред административните съдилища се е увеличил значително за последната година. Това, според изпълнителния директор на НАП Мария Мургина се дължи на по-качествената работа на ревизорите на НАП, както и на по-стриктния контрол върху дейността им.

     Участниците в семинара  постигнаха съгласие за провеждане на съвместни обучения на НАП, ВАС и административните съдилища. Още през март тази година ще бъде проведено съвместно обучение по Закона за корпоративното подоходно облагане и практиката по прилагането му. И двете страни се съгласиха напълно, че срещите между НАП и административните съдилища са изключително полезни и тяхното периодично провеждане трябва да продължи.

 „Добрият диалог и взаимодействието между нас  като институции, призвани да прилагат закона, са от изключително значение и полза за фиска и за обществото ни. Считам, че периодичното провеждане на работни срещи в този или в по-широк формат трябва да продължи.”, изтъкна г-жа Мургина.

        При закриването на семинара председателят на Първо отделение на ВАС съдия Фани Найденова изрази задоволство от проведените дискусии и подчерта, че с всяка следваща работна среща между представителите на НАП и административните съдилища „контактът става по-близък, намира се общ език и допирни точки, което несъмнено благоприятства и повишаване ефикасността на съдебната практика.”