Пет пъти е нарастнал броят на фирмите, които искат регистрация по ДДС

Пет пъти е нарастнал броят на фирмите, които искат регистрация по ДДС
С 5,5 пъти се е увеличил броят на подадените заявления за регистрация по Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) през тази година в сравнение с 2008 г. През първите пет работни дни на 2009 г. желаещите да регистрират своята фирма по ДДС са били 3350, докато за същия период на 2008 г. това са искали да направят представителите само на 594 компании.

Една от основните причини за увеличаване на броя на заявленията е новото изискване към търговците с тютюневи изделия да имат регистрация по ЗДДС. Въпреки увеличения обем на работа в териториалните дирекции (ТД) на НАП са предприети мерки за навременното обработване на подадените документи.

Процедурата отнема до 14 дни от подаване на заявление в ТД на НАП, по регистрация на фирмата. През това време служителите на НАП трябва да извъшат задължителна проверка за наличие на обстоятелства за регистрация по ЗДДС.

НАП може да откаже регистрация по ЗДДС, ако лицето не може да бъде открито на адреса му за кореспонденция или има данъчни задължения, чиято обща стойност надхвърля стойността на активите му. Особено внимание се обръща на лицата срещу които е образувано наказателно производство или са осъждани за данъчни престъпления. В тези случаи законът дава право да се поиска допълнително обезпечение от собственика на фирмата за да бъде извършена регистрацията по ЗДДС.

Повече информация за процедурата за регистрация по ЗДДС може да получите на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 или да прочетете в интернет страницата на Националната агенция за приходите.

Времето