Данъчните администрации в Югоизточна Европа да си обменят ДДС информация, предлага Мария Мургина

Данъчните администрации в Югоизточна Европа да си обменят ДДС информация, предлага Мария Мургина
 

Да се изгради електронна система за обмен на информация между данъчните администрации, за да се ограничат опитите за международни ДДС измами в балканския регион и страните от Югоизточна Европа, които не са членки на ЕС. Това предложи изпълнителният директор на НАП Мария Мургина на провеждащия се вчера и днес международен семинар на тема „Предизвикателства пред предотвратяване и наказателното преследване на ДДС измамите”. Семинарът е организиран с подкрепата на ОЛАФ от Регионалната антикорупционна инициатива и Асоциацията за мониторинг на управлението.

В момента в рамките на Европейския съюз действат електронни системи за обмен на ДДС информация – системите VIES и Eurocanet, които позволяват на данъчните администрации в съюза да обменят информация за всички транзакции между регистрирани ДДС лица в общността. „Някои видове ДДС измами обаче се случват с участието на фирми от съседни на България държави, които не са в ЕС. Би било добре държавите от региона да обсъдим сключването на двустранни или многостранни споразумения за обмен на ДДС данни. Това ще ни помогне да се борим по-успешно с измамите в региона ”, каза още Мургина.

В семинара взеха участие представители на ОЛАФ, Европейската комисия, представители на Министерство на финансите, Националната агенция за приходите, Агенция „Митници”, Върховния административен съд, на данъчните администрации на Белгия, Холандия, Швеция, както и експерти, ангажирани в борбата с ДДС измамите от десет страни от Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Кипър, Гърция Македония, Черна гора, Румъния, Сърбия, Словения и Турция. Целта на семинара беше да се обменят опит и познания между участниците за практическите аспекти от прилагането на успешни политики и инструменти за разследване на международните ДДС измами.

Водещи новини

Времето