Система за управление на опашките подобрява обслужването в НАП Пловдив

Система за управление на опашките подобрява обслужването в НАП Пловдив

Днес, 27 юни 2008 г., министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев и изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Мария Мургина дадоха официалния старт на система за управление на административното обслужване на чакащи клиенти в офиса на агенцията в града. Въвеждането на системата се реализира по проект на Министерството на държавната администрация и административната реформа, в който са включени общо 26 офиса на НАП, 12 офиса на дирекция „Документи за самоличност” към МВР и 1 офис на КАТ.

Системите за обслужване на чакащи клиенти съдържат клиентски терминал, оборудван с уред за издаване на билети; екрани на всяко гише; комбиниран екран, разположен на мястото за изчакване. В създадената зона за клиенти са монтирани устройства, които информират потребителите за предлаганите услуги, за времето за чакане и обслужване, насочват към съответното гише. Заявката на желаната услуга става чрез натискане на съответния бутон, като клиентът получава билет с пореден номер и допълнителна информация за средно време на изчакване, брой чакащи клиенти и др.

Системата е полезна и за ръководителите на съответните администрации, предоставяйки статистическа информация, важна при взимането на решения за подобряване на организацията на работа:

–         Време за обслужване

–         Брой обслужвани клиенти

–         Интензивност на обслужване

–         Пиково време за обслужване

–         Средно време на обслужване и на изчакване

–         Брой работни места, предлагащи дадена услуга и др.

            Системата извежда и информация за предоставянето на услуги за всяко работно място и дава предупреждение за достигане на критични точки на функционалност, което дава възможност за бърза реакция – отваряне на допълнителни гишета за обслужване, удължаване на работното време и пр.

Служителите в ТД на НАП Пловдив средно на ден обслужват по около 500 клиента, а в най-натоварените дни от данъчната кампания техният брой достига до 3000. През тази година служителите на териториалната дирекция в града под тепетата са приели над 78 000 декларации за облагане на доходите на физическите лица и 25 000 декларации за облагане с корпоративни данъци. Териториалната дирекция на НАП Пловдив обслужва 14 800 фирми, регистрирани по ДДС.

Изпълнител на проекта на МДААР е фирма „Моникомп България” ЕООД, която спечели обявената от МДААР обществена поръчка за изграждане, доставка и сервиз на системи за управление на чакащи клиенти. Договорът на обща стойност 914 395 лв. без ДДС беше подписан през декември 2007 г.

В проекта на МДААР за внедряване на система за управление на опашките са включени:

26 офиса на Националната агенция за приходите:

Благоевград

Варна

Велико Търново

Видин

Враца

Добрич

Кърджали

Кюстендил

Ловеч

Монтана

Пазарджик

Плевен

Пловдив

Разград

Русе

Силистра

Сливен

Стара Загора

Търговище

Хасково

Шумен

София Център

София Витоша

София Изток

София Подуене

София Оборище

1 офис на Пътна полиция – КАТ:                 София

12 офиса на дирекция „Документи за самоличност”:

Бургас

Кюстендил

Ловеч

Монтана

Пазарджик

Пловдив

Разград

Русе

Силистра

Сливен

София

Търговище

27 юни 2008 г.

 

Времето