Три пъти повече граждани са подали декларациите си чрез Интернет

Три пъти повече граждани са подали декларациите си чрез Интернет
Над 11 500 годишни декларации за облагане на доходите са подадени по интернет с електронен подпис ден преди крайния срок - 30 април 2008 г. Това означава, че около 3 пъти повече граждани в сравнение с миналата година, са подали чрез Интернет своите формуляри. Само за последните три празнични дни в Националната агенция за приходите (НАП) са постъпили над 3000 декларации   по електронен път.

Днес е последният срок за подаване на годишните данъчни декларации, както и за плащането на дължимия данък. Най-лесният начин за изпращане на данъчните декларации е по интернет, с електронен подпис. Тези клиенти на НАП, които подадат декларациите си по този начин, могат да ползват отстъпка от 5% върху сумата на данъка за довнасяне до 30 април. Въпреки положителната тенденция за увеличаване на броя на подадените чрез интернет декларации, те представляват под 5% от очакваните формуляри за тази година.

Декларациите за облагане на доходите могат да се подадат и по пощата с обратна разписка или директно в 414 пощенски станции, където служителите на „Български пощи” също издават входящ номер. Справка за най-близкия пощенски клон, в който се приемат данъчни декларации, може да се направи на информационния телефон 070018 700.

Напомняме, че срокът, в който трябва да се плати данъка за довнасяне по годишните декларации също е до 30 април. Важно е да се знае, че от нареждането на превода по банков път или чрез Интернет, до постъпването на парите по сметките на НАП е възможно  да изтекат до 48 часа. За това препоръчваме на гражданите, които ще плащат дължимия от тях данък на 30 април, да го направят в офис на обслужваща банка на НАП.

Списъкът на кодовете за видове плащане, както и номерата на банковите сметки на териториалните дирекции на НАП може да намерите тук.

Водещи новини

Времето