Декларация за доходите с баркод е публикувана на интернет страницата на НАП

Декларация за доходите с баркод е публикувана на интернет страницата на НАП
 

Декларация за доходите с баркод е публикувана от днес на интернет страницата на Националната агенция за приходите (НАП). Това е новата електронна услуга на агенцията, за която не се изисква наличието на електронен подпис.

Използването на тази услуга гарантира на 100%, че в попълнената декларация за облагане с доходи няма да има технически грешки. Освен това софтуерът позволява на клиентите на НАП да запазят копие от данъчната си декларация, в което е попълнена датата и часа на изготвянето й.

За да могат клиентите на НАП да ползват новата услугата е необходимо да изтеглят декларацията в PDF формат и след това да я попълнят „офлайн”. След това декларацията трябва да се разпечата на принтер (препоръчително на лазерен принтер) и да се подпише собственоръчно. При разпечатването на декларацията се генерира баркод, който съдържа информацията в декларацията и позволява данните да бъдат автоматично заредени в системата на НАП след сканиране.

Подаването на декларацията става, по реда по който се подават обикновените декларации. Това може да стане с изпращане по пощата или на място в някои пощенски станции където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП.