100 000 родители са ползвали данъчното облекчение за деца през работодател

100 000 родители са ползвали данъчното облекчение за деца през работодател
Със 108 000 годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица от 2007 г. по-малко са подадени до средата на март 2008 г. в сравнение със същия период на миналата година. До 14 март в офисите на Националната агенция за приходите, по пощата и чрез интернет са приети общо 192 000 декларации, като за същия период на 2007 г. те са били 300 000. Намаленият брой на приетите формуляри за облагане на доходите през тази година се дължи най-вече на възможността, която имаха родителите до края на 2007 г. да ползват данъчното облекчение за деца чрез работодателя си и на специално проведената от НАП информационна кампания.

До средата на март по интернет са подадени над 2300 декларации за облагане на доходите на физическите лица, като се очаква до края на кампанията (30 април) техният брой да нарасне значително. Това е така защото от тази година е предвидена отстъпка от 5% от данъка за довнасяне по декларацията за хората, които я подадат по електронен път.

От получените в НАП декларации до 14 март 17 000 са по пощата или около 9% от общия брой формуляри.

Декларацията за облагане на доходите на физическите лица се подава до 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и данъкът за довнасяне.

Декларациите могат да се подават по пощата с обратна разписка, по Интернет с електронен подпис, в офисите на НАП, както и на място в 414 пощенски станции в цялата страна където служителите на „Български пощи” издават входящ номер на документа. Списък на пощенските станции

Най-лесният и достъпен начин за плащането на всички данъци и осигурителни вноски е по Интернет. Плащането на данъци по този начин изисква наличието на дебитна карта, регистрация в системата ePay и в интернет-страницата на приходната администрация.

Списъкът на кодовете за видове плащане, както и номерата на банковите сметки на териториалните дирекции на НАП можете да намерите в рубриката "Плащане"

Водещи новини

Времето