Новата информационна система за подаване на Интрастат декларации е публикувана за тестване от потребителите

Новата информационна система за подаване на Интрастат декларации е публикувана за тестване от потребителите
    

Новата информационна система за подаване на Интрастат декларации е отворена за тестване на интернет страницата на Националната агенция за приходите (НАП), рубрика „Интрастат”. Тя ще предоставя две приложения за търговците:

·        Оff-line приложение (Модул „Интрастат оператори”) – чрез него Интрастат операторите ще могат да въвеждат текущо през месеца своите сделки в Интрастат дневника и да изготвят своите Интрастат декларации, които след това се подават през on-line модула на сайта на НАП (Модул „Събиращ орган”);

·        Оn-line уеб-базирано приложение (Модул „Събиращ орган”) - ще бъде достъпно на по-късен етап, чрез него търговците могат директно да попълват сделките си в свои on-line електронни дневници на сайта на НАП, да изготвят и подават декларациите си, както и да подават създадени вече декларации от Модула „Интрастат оператори” или изготвени от друг софтуер Интрастат декларации.

На сайта на НАП са публикувани също така приложението за водене на Интрастат дневници и изготвяне на декларации, Инструкция за Интрастат операторите и пълномощниците (съдържаща описание на работата и с двете приложения), както и описание на структурата на файловете, които трябва да изпращат към НАП тези Интрастат оператори, които работят със собствени информационни системи. Новият формат е .xml.

Оff-line приложението може веднага да се ползва за текущо въвеждане на данни, докато засега новото уеб приложение за Интрастат операторите е само за тестови цели и ще бъде отворено за реална работа за въвеждане на данни за м.февруари и подаване на коригиращи декларации за минали периоди след няколко дни. От началото на месец март кампанията за подаване на Интрастат декларации ще бъде изцяло чрез новите функционални модули на информационната система.

Своите коментари, въпроси и препоръки Интрастат операторите могат да дават на телефон 02/9859 61 61, както и чрез електронен адрес intrastat@nra.bg.

        

Водещи новини

Времето