Софтуер ще определя автоматично кой да извършва данъчни и осигурителни ревизии

Софтуер ще определя автоматично кой да извършва данъчни и осигурителни ревизии
 

Започва работа по внедряване на специализиран софтуер за автоматично разпределение на ревизиите и проверките между различните екипи в структурите на НАП, стана ясно на проведеното в периода 21- 23 януари 2008 г. заседание на ръководството на НАП с директорите на петте дирекции „Обжалване и управление на изпълнението” (ОУИ).

Софтуерът беше  внедрен пилотно в териториалната дирекция на НАП в София и резултатите от неговото използване са отлични. Като последица от анонимното и случайно разпределение на случаите за ревизии между различните ревизионни екипи, делът на ревизионните актове с разкрити над 1000 лв. неплатени данъци и осигуровки се е увеличил от 32 % през 2006 г. до 60% през 2007 г.

Досега съществуващата в НАП практика беше след извършването на анализ на рисковите фирми, да се възлага ревизия на определен екип по преценка на директора на съответната териториална дирекция на НАП. Новият софтуер елиминира напълно субективизма при определянето на това кой ще извърши дадена ревизия и  поетапно ще бъде внедрен в останалите териториални дирекции на НАП.

Алгоритъмът за работа на софтуерното приложение е конфиденциален и няма да бъде разкрит дори на ръководителите на структурните звена на НАП в страната.

На заседанието бяха обсъдени и добри практики, прилагани в някои териториални структури на НАП  и бъдещото им внедряване в останалите дирекции на агенцията. Сред тях са периодичното изпращане на имейл съобщения до клиентите на НАП и създаването на електронен регистър, съдържащ обобщена информация за решенията на директорите на дирекции ОУИ по конкретни данъчни и осигурителни казуси и други.

        

Времето